Kina synon të rrisë përpjekjet për të bërë përparime më origjinale në teknologjitë bazë, për të trajnuar talentet cilësore, për të kryer reforma institucionale, për të zgjeruar bashkëpunimin ndërkombëtar dhe për të kontribuar më shumë në trajtimin e sfidave globale.

Që nga Kongresi i 18-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës në vitin 2012, Kina ka dëshmuar përparim të thellë dhe historik në sektorët e saj të shkencës, teknologjisë dhe inovacionit, tha Wang Zhigang ministri i Shkencës dhe Teknologjisë, në një konferencë shtypi të organizuar nga Departamenti i Publicistikës i Komitetit Qendror të PKK-së.

Renditja e Kinës në Indeksin Global të Inovacionit u rrit nga vendi i 34-t në vitin 2012 në të 12-in në vitin 2021, tha Wang. Prodhimi i brendshëm bruto i vendit për kërkimin dhe zhvillimin është më shumë se dyfishuar, nga 1.03 trilionë juanë (150 miliardë dollarë) në vitin 2012 në 2.79 trilionë juanë vitin e kaluar.

Sipas Wang, punonjësit kinezë në fushën e shkencës dhe inovacioneve janë fokusuar në eksplorimin e kufijve globalë të teknologjisë shkencore, në shërbim të sektorëve kryesorë ekonomikë, në përmbushjen e nevojave kryesore kombëtare dhe në mbrojtjen e jetës dhe shëndetit të njerëzve.

Sipas Wang, Kina ka ende shumë mangësi në arritjen e zbulimeve origjinale, trajnimin e talenteve me cilësi të lartë dhe për të pasur teknologji kryesore dhe thelbësore. Si rezultat, tha Wang, Kina do të duhet të përmirësojë kërkimin bazë, të forcojë rolet e kompanive private si shtylla të inovacionit dhe të krijojë motorë të rinj për zhvillim me cilësi të lartë me përparime të reja shkencore dhe teknologjike.

Hou Jianguo, president i Akademisë Kineze të Shkencave, tha se akademia është një pjesë thelbësore e aftësisë kërkimore strategjike të Kinës dhe ka bërë përparime të shumta në teknologjitë kryesore gjatë dekadës së fundit.

Sipas tij, disa shembuj të dukshëm përfshijnë instrumente të reja për misionet hapësinore të drejtuara nga Kina, satelitë të rinj shkencorë dhe pajisje të reja për eksplorim në det të thellë. Për më tepër, thekson Hou, Kina është një lidere globale për lëndët e kondensuara, nanomaterialet, kërkimin e qelizave burimore dhe shkencën molekulare.

Rreth 110.000 arritje shkencore nga akademia janë shndërruar në teknologji dhe produkte për të ndihmuar ekonominë e Kinës, tha Hou. Këto përfshijnë superkompjuterin Sugon, çipat e inteligjencës artificiale, teknologjitë e kërkimit të qelizave staminale, ilaçet dhe vaksinat për Covid-19, si dhe proceset e reja industriale për konvertimin e qymyrit në produkte të tjera kimike të dobishme, shtoi ai.

Sipas Hou, akademia synon të bëhet një institucion shkencor i klasit botëror i aftë për të bërë përparime më origjinale, për të mbështetur talentet cilësore, për t'u angazhuar në më shumë bashkëpunime ndërkombëtare dhe për të krijuar risi që mund të plotësojnë nevojat e vendit.

Li Xiaohong, president i Akademisë Kineze të Inxhinierisë, tha se inxhinieria ka luajtur një rol jetik në mbështetjen e zhvillimit socio-ekonomik të Kinës dhe imazhit global, me trenat me shpejtësi të lartë, digat hidraulike, urat dhe portet që janë disa nga punët inxhinierike më të njohura të Kinës. (Foto nga VCG)