Përkundër politikës së ndjekur nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës ndaj Kinës, Australia mund të marrë një rrugë tjetër që i shërben më së miri përfitimit të saj kombëtar.

Qeveria amerikane, ende me një mentalitet të Luftës së Ftohtë, po përdor të ashtuquajturën Kornizë Ekonomike Indo-Paqësor si mjet për të frenuar Kinën, në vend që të përfitojë nga rajoni, gjë që mund të shihet nga zgjedhja e saj e partnerëve, drafti i rregulloreve dhe procesi i miratimit.

[Foto: VCG]

[Foto: VCG]

Duke mbrojtur aleatët e saj dhe duke i përdorur ata, duke përfshirë Australinë, si pengje, qeveria amerikane ka luajtur një lojë të politikës së pushtetit pa marrë parasysh interesat e tyre. Kjo është mjaft e qartë kur Shtetet e Bashkuara morën përsipër pa hezitim tregun që Australia ka humbur në Kinë.

Australia duhet të ketë një sy mjaft të mprehtë për të njohur faktin se interesat e saj kombëtare nuk janë gjithmonë në përputhje me ato të Shteteve të Bashkuara dhe një zgjedhje më e mirë duhet bërë me një politikë të jashtme të pavarur për të përfituar populli i saj.

Nga vuajtjet e përbashkëta në histori te partnerët e sotëm tregtarë, për një kohë të gjatë, Kina dhe Australia kanë mbajtur një marrëdhënie të mirë që u solli të dyja palëve përfitime të prekshme.

Në Luftën e Dytë Botërore, Kina dhe Australia ranë viktima të fashistëve japonezë dhe luftuan krah për krah kundër agresionit japonez. Një kamp përqendrimi i ngritur nga japonezët në Shenyang të provincës Liaoning të Kinës verilindore, i cili ruhet edhe sot, dëshmon vuajtjet e disa ushtarëve australianë.

Ky vit shënon 50-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike Kinë-Australi.

Kryeministri kinez Li Keqiang ka deklaruar se zhvillimi i shëndoshë dhe i qëndrueshëm i marrëdhënieve dypalëshe përputhet me interesat themelore dhe aspiratat e përbashkëta të popujve përkatës dhe është gjithashtu i favorshëm për paqen, stabilitetin, zhvillimin dhe prosperitetin në rajonin e Azi-Paqësorit.

Kina ka mbetur për vite partneri më i madh tregtar i Australisë, tregu i eksportit, burimi i importeve, burimi i të ardhurave nga turizmi dhe burimi i studentëve ndërkombëtarë, sipas ambasadorit kinez në Australi, Xiao Qian.

Të dy vendet janë angazhuar në bashkëpunim dhe shkëmbime në shumë fusha të ndryshme, të cilat kanë lulëzuar në gjysmë shekullin e kaluar. Tregtia e dyanshme është rritur nga më pak se 100 milionë dollarë amerikanë në fillimin e marrëdhënieve të tyre diplomatike në vitin 1972, në 230 miliardë dollarë në vitin 2021. Dhjetëra mijëra studentë kinezë shkojnë në Australi çdo vit dhe 1.2 milionë kinezë jetojnë në këtë vend. Shumë australianë gjithashtu kanë aspirata për të mbajtur një marrëdhënie të shëndoshë dhe të shëndetshme me Kinën.

Pas shpërthimit të pandemisë COVID-19, grupi filantropik i Australisë, “Fondacioni Minderoo”, prokuroi mbi 90 tonë furnizime mjekësore nga Kina, duke përfshirë maska për fytyrën, tuta mjekësore dhe ventilatorë ICU.

“Ne po marrim mbështetje të madhe nga Kina. Kur ishim të dëshpëruar për testet e COVID-19 dhe vaksinat ishin vetëm një fantazi e largët, Kina na erdhi në ndihmë”, -deklaroi Andrew Forrest, themeluesi i fondacionit. Ndërsa ish-diplomati Carrillo Gantner shpreson që marrëdhëniet dypalëshe të kthehen në biranët që duhet të jenë.

Postime të ndryshme të opinionit publik në internet dhe editoriale nga të dyja palët shprehën dëshira të ngjashme gjatë viteve të fundit kur marrëdhëniet Kinë-Australi patën një ngërç, duke bërë thirrje për përpjekje të bashkërenduara për të ecur drejt uljes së tensioneve.

50-vjetori i lidhjeve diplomatike ofron një mundësi të rrallë për qeverinë e re federale të Australisë për të rishikuar arritjet në marrëdhëniet dypalëshe dhe për të lejuar përvojën e mirë që t'i kthejë lidhjet e tyre në rrugën e rritjes afatgjatë, të shëndetshme dhe të qëndrueshme.

“Kina është fqinji ynë i ngushtë. Bashkëpunimi dhe bashkëveprimi i ngushtë mes dy popujve tanë është i natyrshëm dhe i dobishëm”, -tha ish-kryeministri australian Gough Whitlam gjatë vizitës së tij në Pekin në vitin 1973.

“Ne besojmë se ka përfitime të mëdha për të gjithë në lënien mënjanë të ngurtësisë dhe armiqësive të epokës së Luftës së Ftohtë dhe kapjen e mundësive të qenësishme në kuadrin më të hapur të marrëdhënieve që po zhvillohen tani në botë, për të ndërtuar një strukturë bashkëpunimi të bazuar në respektin dhe besimin reciprok”, -tha Whitlam, fjalë që bëjnë jehonë edhe sot.