Foto: VCG

Foto: VCG

Industria mjekësore e Kinës pritet të luajë një rol më të madh globalisht në inovacion, me aplikime në rritje të teknologjive të fundit si inteligjenca artificiale dhe automatizimi, veçanërisht kur sektori është në ethe për investime në mes të pandemisë COVID-19, tha investitori i njohur kinez Kai-Fu Lee.

"Shkenca e jetës dhe sektorët e tjerë mjekësorë, të cilët dikur kërkonin një rritje afatgjatë, janë përshpejtuar në zhvillimin e tyre në mes të pandemisë. Me ndihmën e inteligjencës artificiale dhe automatizimit, ato janë riformuar dhe përmirësuar për të qenë më inteligjentë dhe të digjitalizuar," tha Lee, i cili është gjithashtu drejtor ekzekutiv i Kompanisë “Sinovation Ventures”.

Lee e përshkroi ndryshimin si një epokë mjekësore plus X, e cila kryesisht i referohet integrimit në rritje të teknologjisë së përparme në industrinë mjekësore, duke përfshirë zhvillimin e ilaçeve ndihmëse, diagnozën e saktë, trajtimin e individualizuar dhe robotët kirurgjikalë.

Ai tha se industria pret me padurim për investime për shkak të pandemisë, por tani pritet të hyjë në një periudhë më racionale.

"Kina ka të ngjarë të kryejë një hop në një epokë të tillë dhe të udhëheqë inovacionet globale në shkencën e jetës për dy dekadat e ardhshme, kryesisht falë grupit të shkëlqyer të talenteve të vendit, mundësive nga të dhënat e mëdha dhe një tregu të brendshëm të unifikuar, si dhe përpjekjeve të mëdha të qeverisë. në drejtimin e teknologjive të reja”, tha ai.

Këto opinione u krijuan pasi sektori i mjekësisë dhe i kujdesit shëndetësor vazhdon të renditet ndër tre industritë më të njohura për investime, dhe gjithashtu renditet i pari në numrin e kompanive që dalin me sukses pas një oferte publike fillestare në tremujorin e parë të këtij viti, sipas Zero2IPO Research, një ofrues i të dhënave të shërbimeve financiare.

"Kjo tregoi se sektori mjekësor dhe i kujdesit shëndetësor është bërë një nga të paktët në qendër të vëmendjes për investitorët këtë vit dhe ka vlerë investimi në terma afatgjatë," tha Wu Kai, partner i “Sinovation Ventures”.

Sipas Wu, industria nuk është më e kufizuar në sektorët vertikalë tradicionalë si biomjekësia, pajisjet mjekësore dhe shërbimet, dhe po përqafon integrimin e më shumë përparimeve teknologjike.

Duke marrë si shembull kërkimin dhe zhvillimin e vaksinës, u deshën 20 muaj që vaksina SARS (sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes) të hynte në provat klinike pas zbulimit të virusit në 2003, ndërsa u deshën vetëm 65 ditë që vaksina COVID-19 të hynte në provat klinike. "Për investitorët duhet të bëhen përpjekje të qëndrueshme për inovacione të tilla të teknologjisë mjekësore, për të nxitur përparimet dhe kontributet e tyre në të gjithë sektorin," shtoi ai.

Alex Zhavoronkov, themeluesi dhe CEO i “Insilico Medicine”, një startup që përdor inteligjencën artificiale për të zhvilluar ilaçe të reja tha se nuk është problem nëse Kina do të bëhet një fuqi në zhvillimin e industrisë së barnave, të drejtuar nga inteligjenca artificiale.

"E vetmja pyetje është kur do të ndodhë kjo?. Kina me të vërtetë ka një sistem të plotë mbështetjeje për startup-et dhe kompanitë farmaceutike me emër për të përdorur teknologjinë artificiale për të zhvilluar barna të reja" tha ai.