Foto: VCG

Foto: VCG

Përballë pasigurive në rritje për shkak të COVID-19, një gjë mbetet e sigurtë, Kina do t'i përmbahet politikës së saj dinamike zero-COVID që është dëshmuar pragmatike dhe efektive.

Ky angazhim i palëkundur, i riafirmuar nga udhëheqja e Partisë Komuniste të Kinës në një takim të nivelit të lartë javën e kaluar, erdhi pasi qyteti i Shangait i goditur nga COVID ka parë rënie të infeksioneve gjatë 10 ditëve të fundit dhe shumë prodhues, përfshirë kompaninë Tesla, rifillojnë gradualisht operacionet në këtë metropol.

Përgjigja e Shangait është një vazhdimësi e masave dinamike të Kinës anti-COVID, të cilat vendi më i populluar në botë i ka rregulluar dhe optimizuar vazhdimisht sipas realitetit.

Përpjekjet e Pekinit për përgjigjen ndaj COVID dhe zhvillimin ekonomik dhe social, të cilin liderët kinezë e kanë theksuar që nga fillimi i pandemisë, janë provuar të efektshme.

Vendi me një popullsi prej 1.4 miliardë banorësh mbështet gjithmonë filozofinë se mbrojtja e shëndetit gjatë një pandemie nuk është aspak një lojë me shumën zero.

Të gjitha masat anti-epidemike kanë një çmim të natyrshëm dhe ka pasur presion në rënie afatshkurtër mbi ekonominë kineze. Megjithatë, të pretendosh se kjo do të mbysë zgjerimin e ekonomisë së dytë më të madhe në botë është sa dritëshkurtër aq edhe e papërgjegjshme.

Foto: VCG

Foto: VCG

Në terma afatgjatë, Kina do të përfitojë ekonomikisht nga qasja dinamike zero-COVID. Deri më tani, ajo ka parandaluar shumë vdekje në shtëpi dhe ka parë që industritë e vendit të kalojnë përmes pandemisë kryesisht të padëmtuara. Karantina masive, testimet në shkallë të gjerë dhe menaxhimi i mbyllur të gjitha ndikojnë në ekonomi. Por sapo shpërthimi të jetë nën kontroll, ekonomia pritet të ruajë elasticitetin e saj dhe të zgjasë historinë e saj të rritjes me mbështetjen e politikave.

Kjo është demonstruar pasi qytetet kineze dikur të rrënuara nga pandemia, si Shenzhen, ende regjistronin rritje të qëndrueshme në tremujorin e parë pasi valët e shpërthimeve u shuan falë strategjisë së Kinës zero-COVID. Në një raport në Shenzhen këtë javë, South China Morning Post u përqendrua në fabrikat në qendrën e teknologjisë kineze që funksionojnë me kapacitet afër ose të plotë, duke iu përmbajtur politikës dinamike të Kinës zero-COVID. Raporti thoshte: "Deri më tani ka ndihmuar qeverinë të ecë në një vijë të mirë."

Duke mbyllur vetëm qytetet ose zonat që kanë parë rritje të infeksioneve, duke nisur ekzaminimin e shpejtë dhe inkurajimin masiv të inokulimit dhe duke premtuar përpjekje të shtuara për të stabilizuar ekonominë, Kina ka menaxhuar efektet anësore ekonomike të masave të saj kundër COVID-it dhe ka bërë politikën e saj zero-COVID të qëndrueshme.

Foto: VCG

Foto: VCG

Lufta e Kinës kundër COVID-19 nuk është aspak një fushatë ideologjike që "sakrifikon rritjen e saj ekonomike", siç e portretizuan disa media perëndimore. Është në thelb një luftë për të mbrojtur jetët e njerëzve, themeli për të gjithë zhvillimin ekonomik.

Reagimi i bazuar në shkencë dhe i saktë i Kinës ndaj virusit dhe një sërë politikash pro-rritjes shpjegojnë pse ekonomia kineze ka një fillim të qëndrueshëm këtë vit, me PBB-në e saj të rritur 4.8 për qind nga viti në vit në tre muajt e parë.

Zbutja e virusit, një sfidë universale me të cilën përballet bota, kërkon zgjidhje të personalizuara dhe të përgjegjshme që garantojnë rezultatet më të mira. Ajo që Kina ka respektuar është një zgjidhje e tillë që i përshtatet vetes.