Foto: VCG

Foto: VCG

Editorial i “China Daily”

Vendimmarrësit qendrorë në Kinë e kanë bërë të qartë se "shtrirja e sheshtë" dhe "bashkëekzistenca" me COVID-19 nuk janë një opsion për vendin dhe politika efikase e "pastrimit dinamik" duhet të ndiqet si në një "lojë shahu uniforme, mbarëkombëtare".

Kina po bën pikërisht këtë. Deri në orën 9:00 të mëngjesit të së mërkurës, kishte 187 "zona kyçe të emergjencës" dhe 81 "zona kyçe të kontrollit" në të gjithë vendin. Pothuajse i gjithë Shangai, Pekini dhe Guangzhou, si dhe pjesët ekonomikisht më aktive të provincave Zhejiang dhe Jiangsu janë në listë. Disa lokalitete, duke përfshirë Shangain dhe Pekinin, i kanë bërë testet e acidit nukleik një rutinë të përditshme për aksesin në vende publike, së bashku me forma dhe shkallë të ndryshme të kontrollit të lëvizshmërisë në përpjekjen e tyre për të kontrolluar valën e fundit të koronavirusit të ri.

Veçanërisht, pasi raportoi vetëm nëntë infeksione të konfirmuara dhe asimptomatike të COVID-19 të martën, Zhengzhou, kryeqendra e provincës qendrore Henan dhe qyteti i 10-të më i populluar në Kinë, u vendos nën një bllokim “de fakto” të mërkurën, me dalje dhe hyrje në mënyrë rigoroze " bazuar në nevojë” dhe i nënshtrohet miratimit. Publiku ka shfaqur kryesisht bashkëpunim të pakushtëzuar në zbatimin e masave përkatëse të kontrollit. Edhe pse duhet të ekzistojnë politika mbështetëse për të siguruar që nevojat e përditshme të jenë të disponueshme dhe njerëzit të kenë akses në shërbimet mjekësore jo-COVID, nëse është e nevojshme.

Foto: VCG

Foto: VCG

Është mirë të shohësh se autoritetet lokale duket se kanë nxjerrë mësime nga Shangai për rëndësinë kritike të mbështetjes logjistike. Qyteti duhej të nxitonte për të arritur objektivat, pasi fillimisht u kap disi në befasi. Banorët e përgatitur në mënyrë jo të duhur, të cilët përballen me mungesën e furnizimeve dhe shërbimeve bazë, janë jashtëzakonisht të cenueshëm nën izolim. Tragjeditë mund të shmangen nëse mendohet siç duhet për garancitë e tyre thelbësore. Qëllimi themelor i qasjes dinamike të pastrimit është të shpëtojë jetë, por siç tregon "dinamika" në përshkruesin e saj, ajo nuk është një qasje e vetme që i përshtatet të gjitha rrethanave.

Të gjitha qeveritë vendore duhet të eksplorojnë në mënyrë aktive mënyra për të balancuar punën e parandalimit dhe kontrollit dhe funksionimin normal të biznesit.

Për Zhengzhou, një qytet me më shumë se 10 milionë banorë, ngrirja e lëvizshmërisë në pjesën më të madhe të zonës në qendër të qytetit dhe vendosja e pjesës tjetër të qytetit nën kontroll është pa dyshim një veprim i kushtueshëm. Duhet të shpresojmë që përpjekja e tij për të kontrolluar virusin me një bllokim të shkurtër dhe të mprehtë të rezultojë efektive, pasi bllokimet padyshim që ndikojnë në aktivitetet ekonomike. Sa më të shkurtra të jenë aq më mirë. Sipas autoriteteve të Zhengzhou, qëllimi është që situata e pandemisë të bëhet "përgjithësisht e kontrollueshme" brenda një jave. I urojmë fat.

Foto: VCG

Foto: VCG

Për t'u siguruar që varianti shumë ngjitës dhe i vështirë për t'u zbuluar i virusit Omicron të mos prishë suksesin fillestar në fushatën antipandemike të vendit dhe ekonomia kombëtare të mos pësojë dëme të mëtejshme nga një pezullim i gjerë i aktiviteteve ekonomike, " parimi i zbulimit dhe ndërhyrjes së hershme" në zemër të qasjes dinamike të pastrimit, duhet të zhvillohet në dritën e praktikave më të mira për të siguruar që qasja të bëhet gjithnjë e më efektive dhe e shkathët.