Një pangolin malajan i porsalindur struket në krahët e nënës së tij, duke luftuar për të hapur sytë në bazën e shpëtimit dhe mbarështimit të pangolinës të Institutit të Kërkimeve Pyjore në Guangxi. Është një pangolin i brezit të tretë, dhe i gjashti i lindur në bazë.

Shkencëtarët kinezë kanë trajtuar vështirësitë e mbarështimit të pangolinëve malajanë, të rrezikuar në mënyrë kritike deri në brezin e tretë. Rezultatet e studimit u publikuan në revistën “Communications Biology” në muajin tetor.

Yan Dingyu, një studiues i asociuar me Institutin e Kërkimeve Pyjore Guangxi dhe ekipi i tij kanë mbarështuar dhe vëzhguar 33 pangolinë malajanë të egër dhe 49 pasardhës të lindur që nga viti 2016, si dhe kanë regjistruar karakteristikat biologjike riprodhuese të specieve.

Pangolinët janë një specie e rëndësishme, që ndikon në strukturën, funksionin dhe shëndetin e ekosistemeve pyjore. Për shkak të gjuetisë së tepërt dhe humbjes së habitatit, rezervat e egra të pangolinëve dikur ranë ndjeshëm. Mbarështimi i tyre është bërë një mjet shpresëdhënës për të mbrojtur speciet nga zhdukja.

Megjithatë, mbarështimi nuk mund të sigurojë ushqim të mjaftueshëm dhe një mjedis të përshtatshëm që mund të plotësojë nevojat afatgjata të pangolinëve.

Mbeten gjithashtu njohuri të pamjaftueshme për pjekurinë seksuale, estrusin, ciklin seksual dhe shtatzëninë e pangolinëve.

Në vitin 2016, ekipi i shkencëtarit Yan kishte 33 pangolinë të egër dhe që atëherë ka prodhuar 49 pasardhës të tyre, që përfshinin tre breza. Këto përparime ofrojnë informacion më gjithëpërfshirës për njerëzit që të kuptojnë pangolinët, dhe kanë implikime për ruajtjen e pangolinëve malajanë të rrezikuar, por dhe ofrimin e udhëzimeve shkencore për menaxhimin e specieve të tjera të pangolinëve.

Darren Pietersen, një ekspert i pangolinës në Universitetin e Pretorias në Afrikën e Jugut, vuri në dukje se studimi ishte i pari i këtij lloji që ai dinte se ishte kryer në një mënyrë sistematike dhe ka raportuar mbarështimin e suksesshëm të brezit të tretë.

Yan tha se do të kryhen kërkime të mëtejshme për të ruajtur popullatën aktuale të shumimit të pangolinës dhe për të rikthyer pangolinët në natyrë, sipas Udhëzimeve të IUCN për rikthimin.

Rikthimi i pangolinëve përfshin nënshtrimin e tyre ndaj ekzaminimit gjithëpërfshirës të sëmundjeve dhe analizave të diversitetit gjenetik, që do të thotë se nevojiten më shumë profesionistë të mbarështimit dhe shpëtimit të kafshëve të egra.

Instituti i Kërkimeve Pyjore në Guangxi ka filluar ndërtimin e një qendre të re të pangolinës, e cila do të përfshijë një rrethim natyror imitues, terren të egër trajnimi, laborator fiziologjik dhe objekte të tjera për të ofruar mbështetje për kërkime të mëtejshme. Kina ka përmirësuar mbrojtjen e saj ndaj pangolinëve në nivelin më të lartë dhe ka intensifikuar një goditje ndaj veprimeve të dëmshme si gjuetia dhe tregtia e paligjshme për të mbrojtur më mirë speciet. (Foto: Xinhua)