Komuniteti botëror aktualisht po kalon një periudhë të vështirë. Shumë vende po vuajnë ende pasojat e epidemisë së COVID-19. Miliona njerëz kanë humbur të dashurit e tyre. Shumë po humbasin punën dhe po përballen me kriza ekonomike. Si rezultat, strukturat sociale dhe politike janë prekur rëndë. Zhvillimi është penguar në nivel rajonal dhe global dhe jetët e njerëzve janë prekur. Në një kontekst të tillë, është e rëndësishme të merret parasysh se si mund të arrihen qëllimet e zhvillimit rajonal ose global. Çfarë duhet të bëjmë për ta? Do të doja të përqendrohesha këtu në veçanti në zhvillimin rajonal të Azisë.

[Foto: CFP]

[Foto: CFP]

Kina ka nxjerrë nga varfëria miliona njerëz në zonat rurale. Kjo është arritur nëpërmjet strategjive të zhvillimit rajonal të Kinës. Për këtë, Kina përshtati një koncept të ri të socializmit me karakteristikat kineze. Kina nuk ndoqi të njëjtat politika të zhvillimit rajonal për të gjitha rajonet e vendit. Në çdo rajon u ndoqën politika të ndryshme. Si rezultat, Kina ishte në gjendje të arrinte qëllimin e saj për të eliminuar varfërinë ekstreme përpara afatit.

Pra, cili është mësimi që duhet nxjerrë nga Kina për vendet fqinje?

Sfondi social i vendeve të Azisë Jugore dhe Azisë Juglindore është shumë i ngjashëm. Mënyra e jetesës së një fshati në Kinë është shumë e ngjashme me stilin e jetesës së një fshati në vendet e tjera aziatike. Ushqimet dhe zakonet e tyre janë të ngjashme. Prandaj, programet që Kina ka miratuar për të zhdukur varfërinë mund të ndiqen nga vende të tjera në Azi. Ne mund të krijojmë një literaturë të veçantë bazuar në përvojën e Kinës. Mund të jetë një film, një teledramë ose një libër. Ose mund të jetë një shkëmbim njerëzish.

Sfondi shoqëror i Amerikës, Evropës dhe Afrikës është mjaft i ndryshëm nga Azia. Këto dallime reflektohen në kulturë, vlera, zakone, klimë dhe kushte mjedisore. Në mënyrë të ngjashme, qasjet e zhvillimit janë të ndryshme. Shumë vende në Amerikë dhe Evropë janë të zhvilluara. Por shumica e kombeve në rajonin e Afrikës dhe Amerikës Latine janë vendet më pak të zhvilluara.

Strategjitë e zhvillimit në ato rajone janë të vështira për t'u krahasuar ose zëvendësuar me vendet aziatike, sepse ka një farë distance dhe mospërputhje. Po kështu, disa vende u kolonizuan në të kaluarën. Kina ka një marrëdhënie të ngushtë me shumë vende në Azinë Jugore dhe Azinë Juglindore. Dëshmitë arkeologjike konfirmojnë se marrëdhëniet midis vendeve si Sri Lanka datojnë më shumë se 2500 vjet më parë. Mendimet, aspiratat, qëndrimet, zakonet dhe lidhjet kulturore të njerëzve në këtë rajon janë të ngjashme. Pra, ne mund t'i përdorim këto lidhje në një mënyrë të fortë për të përshpejtuar zhvillimin rajonal.

[Foto:ICphoto]

[Foto:ICphoto]

Iniciativa e propozuar nga Kina "Një brez, një rrugë" është e rëndësishme për të përshpejtuar zhvillimin rajonal. Përmes kësaj, po zbatohen projekte masive të zhvillimit të infrastrukturës që lidhin Azinë, Evropën dhe Afrikën. Projektet e nismës “Një brez, një rrugë” lidhen kryesisht me zhvillimin e infrastrukturës në sektorët e transportit, energjisë, minierave, IT dhe komunikimit. Ai mbulon parqet industriale, zonat e veçanta ekonomike, turizmin dhe zhvillimin urban. Aktualisht, këto projekte po zbatohen me shpejtësi në shumë vende. Përmes kësaj i është shtuar një shtysë e re zhvillimit rajonal dhe atij botëror. Kjo nismë ka shkuar përtej projekteve të infrastrukturës për të rritur shkëmbimet arsimore dhe kulturore. Përmes tij, zhvillimi rajonal dhe globalizimi janë përshpejtuar.

Rritja e shpejtë ekonomike është një faktor thelbësor në zhvillimin rajonal. Vendet aziatike si Kina, Japonia, Koreja e Jugut dhe Singapori kanë mundur të arrijnë një rritje të shpejtë ekonomike. Këto përfitime duhet të rrjedhin në vendet e tjera të rajonit. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është forcimi i tregtisë rajonale. Përfitimet e zhvillimit duhet të ndahen përmes marrëveshjeve tregtare dypalëshe ose shumëpalëshe. Përvojat e zhvillimit duhet të ndahen gjithashtu përmes konferencave, seminareve dhe ekspozitave të ndryshme. Duhet të trajtohen gjithashtu çështjet me të cilat përballet Azia në zhvillimin rajonal. Mungesa e infrastrukturës adekuate është problemi kryesor. Kjo është një pengesë e madhe për zhvillimin e shpejtë rajonal. Nisma të tilla si “Një brez, një rrugë” mund ta trajtojnë këtë.

Nga ana tjetër, shumë vende aziatike vuajnë nga ryshfeti, korrupsioni dhe joefikasiteti, të cilat kanë penguar rëndë zhvillimin rajonal. Zhvillimi i duhur nuk mund të pritet pa eliminuar ryshfetin apo korrupsionin. Politikat e ndjekura nga qeveria kineze për të frenuar ryshfetin dhe korrupsionin duhen lavdëruar. Vende të tjera në Azi mund të marrin shembullin e luftës së Kinës kundër ryshfetit dhe korrupsionit.

Rajoni aziatik është më i pasur me burime njerëzore se çdo rajon tjetër. Këto burime njerëzore duhet të shfrytëzohen siç duhet në zhvillimin rajonal dhe mund ta përshpejtojnë atë. Rajoni aziatik është gjithashtu i pasur jo vetëm me burime njerëzore, por edhe me burime mjedisore. Të gjitha këto burime duhet të përdoren siç duhet për ta çuar rajonin aziatik drejt zhvillimit të qëndrueshëm. Komuniteti duhet të jetë i përgatitur për të bërë një sërë sakrificash në zhvillim.

Rruga e zhvillimit që kam parë në Kinë është e vështirë. Kinezët, të cilët në të kaluarën nuk arrinin të kishin as një vakt ushqimor, ndërsa tani po luajnë rolin e një lideri botëror për shkak të angazhimit të tyre. Përfitimet po shijohen sot në të gjithë botën. Këto sakrifica mund të jenë shembull në vende të tjera të botës.

[Foto: CFP]

[Foto: CFP]

Dekadat e ardhshme do të jenë padyshim kulmi i zhvillimit aziatik. Ne mund t'i arrijmë këto pritshmëri vetëm nëse vendet aziatike punojnë së bashku. Për këtë, është e nevojshme të identifikohen potencialet që janë zhvilluar përmes marrëdhënieve të kaluara në rajonin aziatik. Përmes kësaj, duhet të identifikohen qasje të reja zhvillimore. Atëherë si aziatikë mund të jetojmë së bashku si fëmijë të një familjeje.

Autori Sugath Ratnayake është një lektor në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja të Universitetit Yunnan, ish ekspert i huaj për Shërbimin Sinhala në Grupin Mediatik të Kinës, gazetar karriere në Sri Lanka dhe autor.