FAO: Çmimet botërore të ushqimeve të qëndrueshme në qershor
2024-07-07 20:58:31

Cmimet e ushqimeve (Foto Amwalalghad)

Cmimet e ushqimeve (Foto Amwalalghad)

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) raportoi se çmimet globale të ushqimeve mbetën të qëndrueshme në qershor.

FAO gjithashtu parashikoi që prodhimi global i drithërave do të arrinte një nivel të lartë historik në vitin 2024.

Indeksi i gjerë i çmimeve të ushqimit të FAO-s ishte mesatarisht 120.6 pikë muajin e kaluar, praktikisht i pandryshuar nga maji. Ky shënon muajin e katërt radhazi pa rënie, pas një rënieje të vazhdueshme për gati dy vjet, shkruan “Xinhua”.

Megjithatë, krahasuar me qershorin 2023, indeksi ishte 2.1 për qind më i ulët. Ai mbeti gjithashtu dukshëm më i ulët, në 24.8 për qind poshtë nivelit të tij të të gjitha kohërave në mars 2022, i cili ndodhi mes rritjeve të çmimeve globale pas fillimit të konfliktit midis Rusisë dhe Ukrainës.

Çmimet e drithërave, përbërësi më i madh në indeks, ranë me 3 për qind në krahasim me majin, për shkak të korrjeve të fuqishme të grurit dhe kushteve të favorshme të rritjes në hemisferën veriore, sipas FAO-s.

Gjatë së njëjtës periudhë, çmimet e orizit dhe misrit u ulën për shkak të rënies së kërkesës. Çmimet e vajrave bimore janë rritur me 3.1 për qind krahasuar me muajin maj, si pasojë e rritjes së kërkesës për vaj palme.

Rritja e kërkesës nga sektori i biokarburanteve kontribuoi gjithashtu në presionin mbi çmimet e vajit të sojës dhe lulediellit.

Çmimet e qumështit u rritën në qershor, me 1.2 për qind në krahasim me majin dhe 6.6 për qind më të larta se niveli i tyre nga një vit më parë.

Çmimet e gjalpit arritën nivelin më të lartë në dy vjet për shkak të rritjes së kërkesës globale. Rënia e prodhimit në Europën Perëndimore dhe inventarët e ulët në Oqeani kontribuan në presionin rritës mbi çmimet.

Çmimet e sheqerit u rritën me 1.9 për qind nga muaji i kaluar, duke u rikuperuar pas tre muajsh radhazi. Rritja është nxitur kryesisht nga shqetësimet mbi të korrat në Brazil, prodhuesi kryesor i sheqerit në botë.

FAO rishikoi parashikimin e saj për prodhimin global të drithërave në vitin 2024 në një rekord të lartë prej 2.854 milionë tonë, sipas “Përmbledhjes së Furnizimit dhe Kërkesës për Drithëra”. (Irma)