Shkencëtarët kinezë projektojnë material të ri ftohës për ndërtesat për të reduktuar emetimet e karbonit
2024-07-07 20:50:28

CFP

CFP

Në një botë që përjeton ngrohje të shpejtë, ftohja efektive e shtëpive gjatë muajve të verës me konsum të reduktuar të energjisë dhe emetim më të ulët të gazeve serrë është thelbësore për përmbushjen e objektivave të reduktimit të karbonit.

Një ekip studiuesish kinezë ka krijuar një material inovativ, të përftuar nga biomasa duke përdorur ADN-në, planin gjenetik të jetës, që demonstron një aftësi të jashtëzakonshme për të reduktuar temperaturat e ambientit me 16 gradë celsius në ditët me diell, edhe nën rrezatim të fortë diellor, shkruan “Xinhua”.

Studiuesit kombinuan ADN-në dhe xhelatinën në një strukturë të renditur me shtresa ajrore që konverton dritën ultravjollcë të absorbuar në dritë të dukshme për të kapërcyer 100 për qind reflektim diellor, duke dhënë ftohje të jashtëzakonshme rrezatuese. Miratimi i materialit ftohës rrezatues të bazuar në biopolimer ndihmon në zbutjen e ndotjes së mjedisit, sipas studimit të publikuar të premten në revistën Science. Për më tepër, këto aerogelë, të prodhuar në mënyrë efikase në një shkallë të madhe përmes saldimit me ujë, demonstrojnë riparueshmëri, riciklueshmëri dhe biodegradueshmëri të jashtëzakonshme. Ky material aerogel është gati të revolucionarizojë efikasitetin energjetik të arkitekturës urbane si një shtresë e jashtme mbrojtëse, tha autori përkatës i gazetës Zhao Haibo nga Universiteti Sichuan. Rezultatet e simulimit të studimit kanë demonstruar një reduktim të konsiderueshëm në shpenzimet vjetore të energjisë në ftohje për ndërtesat në të gjitha qytetet e modeluara. Aeroxheli i ri mban premtime për reduktimin e ndjeshëm të emetimeve të karbonit dhe konsumit të energjisë dhe hap rrugën për materiale ftohëse rrezatuese inovative dhe të qëndrueshme në të ardhmen, tha Zhao. Kina është angazhuar për qëllimet e dyfishta të karbonit për të arritur kulmin e emetimeve të karbonit deri në vitin 2030 dhe për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060. (Irma)