Kina forcon luftën kundër mashtrimit financiar në tregjet e kapitalit
2024-07-07 20:41:54

CFP

CFP

Në një përpjekje të përbashkët për të forcuar integritetin e tregjeve të kapitalit, autoritetet kineze kanë krijuar një kornizë të fortë për të frenuar mashtrimin financiar dhe për të rritur disiplinën e tregut, shkruan “Xinhua”.

Dokumenti u publikua nga Komisioni Rregullator i Letrave me Vlerë, Ministria e Sigurisë Publike, Ministria e Financave, Banka Popullore e Kinës, Administrata Kombëtare e Rregullores Financiare dhe Komisioni i Mbikëqyrjes dhe Administrimit të Pasurive të Këshillit të Shtetit.

Dokumenti nënvizon një goditje të pamëshirshme ndaj aktiviteteve mashtruese brenda tregjeve të kapitalit, duke përfshirë emetimin e paligjshëm të aksioneve dhe obligacioneve.

Ai bën thirrje për një përmirësim rigoroz të mekanizmave të rishikimit dhe regjistrimit që rregullojnë emetimin dhe listimin e letrave me vlerë.

Një qëndrim për tolerancë zero është miratuar kundër parregullsive të ndryshme financiare, të tilla si shpërndarja e informacionit të rremë, shpërdorimi i fondeve dhe shmangia e detyrimeve të borxhit.

Dokumenti thekson gjithashtu rëndësinë e mbikëqyrjes rregullatore dhe goditjen e synuar të mashtrimit financiar në sektorë të veçantë. Ai orienton drejt një qasjeje proaktive për vlerësimin e rrezikut, duke synuar të identifikojë dhe zbusë rreziqet që lidhen me mashtrimet financiare specifike të industrisë, sistematike dhe rajonale.

Dokumenti prezanton një kornizë gjithëpërfshirëse të llogaridhënies, duke njohur ndikimin shkatërrues të mashtrimit financiar në rendin e tregut dhe besimin e investitorëve. Ai këmbëngul për të mbajtur përgjegjës si autorët kryesorë ashtu edhe bashkëpunëtorët e tyre, duke mbrojtur rritjen e dënimeve dhe ndalimin e tregut për ata që shpallen fajtorë për mashtrim financiar.

Udhëzimi kërkon zbatimin e rreptë të heqjes së detyrueshme nga lista për kompanitë e përfshira në lëshime mashtruese dhe mashtrime serioze financiare.

Dokumenti drejton përpjekjet hetimore drejt zbulimit të sjelljeve të pahijshme nga personat e brendshëm të korporatave, duke përfshirë shpërdorimin e fondeve, përvetësimin dhe shkeljen e besimit që dëmtojnë interesat e kompanive të listuara. (Irma)