Kina nis një fushatë të re ndërgjegjësimi për të frenuar normat e larta të obezitetit
2024-07-06 17:44:06

CFP

CFP

Me gjysmën e popullsisë së rritur që tani vlerësohet si mbipeshë ose obeze, Kina po promovon kontrollin e peshës përmes një fushate të re ndërgjegjësimi publik.

E iniciuar nga Komisioni Kombëtar i Shëndetit (NHC) këtë javë, fushata përmbledh njohuritë për kontrollin e peshës në tetë slogane tërheqëse që theksojnë angazhimin gjatë gjithë jetës, monitorimin aktiv, një dietë të ekuilibruar, aktivitetin fizik, gjumë të mirë, objektiva të arsyeshëm dhe veprim familjar, shkruan “Xinhua”.

Kjo nismë është pjesë e një programi trevjeçar të qeverisë për të ndihmuar më shumë qytetarë kinezë të ndjekin një mënyrë jetese më të shëndetshme. "Obeziteti dhe mbipesha janë një çështje kryesore e shëndetit publik," tha Guo Të dhënat tregojnë se 19 për qind e të miturve të moshës 6 deri në 17 vjeç dhe 10 për qind e fëmijëve nën 6 vjeç janë mbipeshë ose obezë.

Epidemiologët ia atribuan problemin ndryshimeve thelbësore në modelet dietike të kinezëve, me rritjen e konsumit të ushqimeve me origjinë shtazore, drithërave të rafinuara dhe ushqimeve shumë të përpunuara, me sheqer dhe yndyrë të lartë, ndërsa nivelet e aktivitetit fizik janë ulur me rritjen e sjelljeve sedentare. Obeziteti dhe mbipesha janë faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundje kronike si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe disa lloje të kancerit.

Qeveria ka vepruar për problemin. Kina e shëndoshë 2030, një strategji dhe vizion gjithëpërfshirës kombëtar për përmirësimin e shëndetit publik dhe kujdesit shëndetësor të publikuar në vitin 2016, rendit në mënyrë eksplicite frenimin e mbipeshës dhe obezitetit si një qëllim kryesor, me masa të detajuara të paraqitura.

Po ashtu janë publikuar udhëzime për parandalimin dhe kontrollin e obezitetit midis të rriturve dhe fëmijëve. Programi “15 minuta rreth fitnesit”, i cili synon të sigurojë ambiente sportive të aksesueshme brenda një distancë 15-minutëshe në këmbë ose çiklizëm nga zonat e banuara, po zgjerohet.

Objektet sportive në të gjithë vendin janë rritur me shpejtësi, ku sipërfaqja sportive për frymë arriti në 2.89 metra katrorë në vitin 2023.

Gjatësia totale e shtigjeve të fitnesit arriti në 371.000 kilometra, një rritje prej 107 për qind krahasuar me vitin 2019.

Për të promovuar dietat e shëndetshme, provinca të tilla si Heilongjiang që prodhon oriz po inkurajojnë restorantet dhe mensat që të reduktojnë përdorimin e kripës, vajit të gatimit dhe alkoolit nga klientët. (Irma)