Kryeministri Sunak ngriti shqetësimin e rritjes së antisemitizmit në Britani
2024-07-02 16:16:12

Kryeministri britanik (Foto Atsh)

Kryeministri britanik (Foto Atsh)

Kryeministri britanik, Rishi Sunak, e ka përshkruar antisemitizmin në Britaninë e Madhe, mes konfliktit Izrael-Hamas, si një sëmundje me të cilën është i vendosur të përballet, gjatë një fjalimi për zgjedhjet e përgjithshme në një komunitet hebre në veri të Londrës, shkruan “ATSH”.

Sunak vizitoi sinagogën “Machzike Hadath”, në “Golders Green”, ku rabini Shraga Feivel Zimmerman e udhëhoqi atë në Lutjen e Mirëqenies së Shtetit.

Në fjalimin e tij, Sunak tha se nuk do ta ngacmonte Izraelin për të bërë lëshime që nuk ishin në interesat e tij dhe theksoi rritjen e antisemitizmit në Britani pas sulmit të Hamasit në Izraelin jugor më 7 tetor 2023.

“Unë kurrë nuk do të dyshoj se kush ishte fajtori për këtë akt jashtëzakonisht të neveritshëm terrori. Do të jem i palëkundur pranë Izraelit në momentin e nevojshëm. Dhe nuk do të përpiqem të detyroj Izraelin të bëjë lëshime që nuk janë në interesat e tij. Izraeli meriton të jetojë në paqe dhe siguri. Nuk duhet të harrojmë kurrë se ka ende pengje që mbahen nga terroristët e Hamasit. Unë them me zë të lartë dhe e di që ju do të bashkoheni me mua, për t’i sjellë ata në shtëpi”,- tha Sunak.

“Për fat të keq, ne nuk mund ta kurojmë brenda natës, por unë do të udhëheq një përpjekje afatgjatë për të forcuar sigurinë tuaj, për të mbrojtur vlerat tona liberale demokratike dhe për të ndryshuar kulturën tonë, në mënyrë që të trajtojmë shkaqet rrënjësore të kësaj urrejtjeje”,- tha kryeministri britanik. (Fatosi)