Vala e të nxehtit pritet të godasë shumë qytete italiane këtë fundjavë
2024-06-29 15:07:55

Foto nga VCG

Ministria italiane e Shëndetësisë njoftoi se 17 qytete italiane pritet të preken nga temperatura të larta gjatë fundjavës.

Sipas ministrisë, 17 nga 27 qytetet e Italisë që monitorohen do të jenë nën alarmet e nivelit 2 të nxehtësisë, duke filluar prej ditës së sotme, duke përfshirë Firencen, Palermo dhe Romën, shkruan “Xinhua”.

Pjesa më e madhe e zonës veriore të vendit pritet të shmangë rritjen më të madhe të temperaturave. Megjithatë, në pjesën verilindore, qytetet e Triestes dhe Veronës ka të ngjarë të goditen rëndë nga i nxehti.

Ministria njoftoi se alarmet për ngrohjen do të qëndrojnë në fuqi të paktën deri të hënën.

Një alarm i nxehtësisë i nivelit 2 tregon se moti paraqet rrezik për shëndetin, veçanërisht për fëmijët, të moshuarit dhe ata me kushte të rënda mjekësore.

inistria rekomandon që njerëzit në qytetet më të goditura nga i nxehti të qëndrojnë brenda në fashën orare 11:00-18:00 dhe të marrin masa paraprake për të shmangur sëmundjet e lidhura me nxehtësinë.

Sipas faqes italiane të monitorimit të motit “Il Meteo”, temperaturat në gati një duzinë qytetesh pritet të arrijnë në 40 gradë celsius, për shkak të rrymave të motit të ngrohtë që udhëtojnë në veri nga Afrika.

Italia ka vuajtur nga vera jashtëzakonisht të nxehta dhe të thata në dy vitet e fundit. Temperaturat mesatare në Itali janë rritur me 1.1 gradë në 30 vitet e fundit. (Irma)