Imazhet satelitore zbulojnë përmirësimin e ekosistemit në liqenin Qinghai të Kinës veriperëndimore
2024-06-25 14:59:47

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Liqeni Qinghai, liqeni më i madh me ujë të kripur në brendësi të Kinës, ka përjetuar një rritje të konsiderueshme në sipërfaqen e tij ujore gjatë dekadës së fundit, duke shfaqur arritje të jashtëzakonshme në restaurimin ekologjik në rajon, siç dëshmohet nga të dhënat e sensorëve në distancë satelitore, njofton “CGTN”.

I ndodhur në pjesën verilindore të rrafshnaltës Qinghai-Xizang, liqeni paraqet një skenë piktoreske me ujërat e tij të qetë dhe bagëtitë që kullosin përreth.

Ky trend pozitiv nënvizon rolin vendimtar të liqenit në ruajtjen e stabilitetit rajonal të klimës, ruajtjen e burimeve ujore dhe parandalimin e shkretëtirëzimit të tokës.

Sipas Qendrës Satelitore të Sensimit në Largësi të Institutit të Studimeve Gjeologjike Provinciale Qinghai, që nga qershori 2024, sipërfaqja ujore e liqenit Qinghai ka arritur në 4.531.66 kilometra katrorë, një rritje prej 198.41 kilometra katrorë që nga viti 2014, me sipërfaqen ujore të liqenit duke u stabilizuar gradualisht.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Të dhënat e monitorimit zbuluan gjithashtu se ishulli i shpendëve, dikur një gadishull, tani është bërë një ishull plotësisht i shkëputur, duke ndikuar në ekosistemin e liqenit.

Të dhënat e monitorimit të këtij viti tregojnë se numri i pesë zogjve kryesorë shtegtarë të verës në ishullin e shpendëve është rritur me gati katër herë nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar dhe habitatet e tyre janë zgjeruar dukshëm.

Si pjesë përbërëse e sistemit ekologjik të lartësive të mëdha, liqeni Qinghai, së bashku me kullotat dhe malet përreth, formon një peizazh ekologjik unik dhe të plotë, i cili është i pazëvendësueshëm për ekuilibrin e përgjithshëm ekologjik.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Vitet e monitorimit të vazhdueshëm kanë zbuluar se zona ligatinore e liqenit Qinghai është zgjeruar, mbulimi i vegjetacionit me densitet të lartë është rritur dhe zonat e tokës ranore, djerrë dhe të kripur-alkali janë ulur vazhdimisht, duke theksuar restaurimin mbresëlënës ekologjik të këtij trupi jetik ujor. (Fatosi)