Kina zbulon robotin e parë inteligjent për shpimin në miniera
2024-06-23 15:52:23

foto: CGTN

foto: CGTN

Në një përparim të rëndësishëm për industrinë e minierave, Kina ka zbuluar robotin e parë inteligjent në vend për shpimin e shkëmbinjve, duke shënuar një hap të rëndësishëm drejt operacioneve të automatizuara të minierave, shkruan “CGTN”.


Kjo teknologji novatore, e zhvilluar nga “Xingfa Group”, u vu në punë së fundi në minierën e fosfatit Shuangkouping në provincën Hubei të Kinës qendrore. Një punëtor kontrolloi robotin për të shpuar me saktësi 53 vrima.


Ky proces shpimi është shumë më i thjeshtë dhe më i sigurt në krahasim me metodat e mëparshme, sipas Li Daoyong, një punonjës në minierën e fosfatit Shuangkouping.

foto: CGTN

foto: CGTN

“Fillimisht, na u desh të bënim shpime me dorë, gjë që ishte tepër e mundimshme. Mundoheshim shumë. Më pas erdhën makinat e shpimit të gurëve, të cilat reduktuan sforcimin fizik, por kërkonin përqendrim dhe saktësi të lartë për të shmangur gabimet. Tani, me prezantimin e robotit inteligjent për shpimin e gurëve, mezi na duhet të hyjmë në minierë. Ne mund ta përdorim atë nga distanca përmes një kompjuteri, duke automatizuar të gjithë procesin”,- tha Li.


Roboti mund të vetëpozicionohet, të komunikojë përmes një rrjeti dhe të skanojë në mënyrë autonome mjedisin.


Roboti i mundëson një operatori të vetëm të kontrollojë nga distanca tre ose më shumë ndërhyrje në të njëjtën kohë.