Duke avancuar dialogun midis qytetërimeve, Kina kontribuon në paqen globale
2024-06-11 11:17:38

Foto nga VCG

Sesioni i 78-të i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (UNGA) miratoi njëzëri një rezolutë të propozuar nga Kina për të vendosur një Ditë Ndërkombëtare për Dialogun midis Qytetërimeve, njofton “CGTN”.

Rezoluta, e cila cakton 10 qershorin si Ditën Ndërkombëtare për Dialogun midis Qytetërimeve, bën thirrje për dialog të barabartë dhe respekt të ndërsjellë midis qytetërimeve të ndryshme, duke pasqyruar plotësisht thelbin thelbësor të Iniciativës Globale të Qytetërimeve (GCI).

Fu Cong, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara, prezantoi projektrezolutën në seancën plenare të OKB-së, duke deklaruar se propozimi i Kinës është të shfrytëzojë plotësisht rëndësinë e dialogut civilizues në eliminimin e diskriminimit dhe paragjykimit, rritjen e mirëkuptimit dhe besimit, promovimin dhe lidhjen e njerëzve dhe forcimin e solidaritetit dhe bashkëpunimit.

Sipas tij, drafti demonstron mbështetje të fortë të Kinës për multilateralizmin dhe punën e Kombeve të Bashkuara, duke theksuar përgjegjësinë e Kinës si një vend kryesor në një shekull ndryshimesh të paprecedentë.

Iniciativa Globale e Qytetërimeve u paraqit nga presidenti kinez Xi Jinping në mars 2023. Nisma, siç theksoi presidenti Xi në fjalimin e tij, mbron respektin për diversitetin e qytetërimeve, vlerat e përbashkëta të njerëzimit, rëndësinë e trashëgimisë dhe inovacionit të qytetërimeve, si dhe shkëmbimet dhe bashkëpunimin e fuqishëm ndërkombëtar mes njerëzve. (Fatosi)