Kina rrit mbrojtjen ligjore të vendpushimit historik perandorak
2024-05-31 10:44:53

CFP

CFP

Një rregullore është rishikuar për të mbrojtur më mirë resortin malor Chengde, kompleksi më i madh ekzistues i kopshtit dhe tempullit perandorak në botë dhe një Trashëgimi Kulturore Botërore e UNESCO-s. Ligjvënësit në provincën Hebei të Kinës veriore votuan për të miratuar rregulloren e rishikuar për mbrojtjen dhe menaxhimin e vendpushimit dhe tempujve përreth tij, e cila do të hyjë në fuqi më 1 korrik.

Rregullorja e rishikuar urdhëron që studimi arkeologjik të kryhet përpara çdo projekti ndërtimi në zonat e mbrojtura, bën të ditur “Xinhua”.

Përveç kësaj, ndërtesat e reja në resort ose afërsia e tij duhet të përputhen me ndërtesat historike për sa i përket formës, lartësisë, ngjyrës dhe stilit arkitektonik.

Rregullorja e rishikuar gjithashtu ndalon pirjen e duhanit dhe mbajtjen e shkrepëseve dhe çakmakëve në vendpushimin dhe tempujt përreth tij për të mbrojtur ndërtesat e shumta prej druri dhe gjelbërimin.

CFP

CFP

I ndodhur 230 kilometra në veri të Pekinit, resorti perandorak u ndërtua gjatë dinastisë Qing (1644-1911) si një rezidencë verore për perandorët.

Rregullorja fillestare për mbrojtjen e saj u miratua në vitin 2003.  (Elona)