Banka e Re për Zhvillim e BRICS nënshkruan kredinë e parë josovrane në Kinë
2024-05-30 15:07:13

CFP

CFP

Banka e Re për Zhvillim e BRICS (NDB) ka nënshkruar një marrëveshje kredie për të mbështetur zhvillimin e qëndrueshëm të infrastrukturës në provincën Zhejiang të Kinës lindore, duke shënuar përditësimin më të fundit të kredisë së saj të parë josovrane në Kinë, citon “Xinhua” njoftimin e bankës.

Sipas marrëveshjes, banka do të ofrojë afërsisht 358 milionë juanë, 50 milionë dollarë amerikanë ekuivalent në RMB, për Bankën e Huzhou për financimin e një sërë projektesh të zhvillimit të infrastrukturës së qëndrueshme në Zhejiang. Huaja për bankën kineze do t'u jepet huamarrësve të sektorit privat për financimin e projekteve të qëndrueshme të infrastrukturës në sektorët e energjisë së pastër dhe efikasitetit të energjisë, transportit dhe logjistikës, si dhe ujit dhe kanalizimeve.

Marrëveshja e nënshkruar e huasë lehtëson pjesëmarrjen e sektorit privat në adresimin e diferencave të mbetura në infrastrukturë dhe në rritjen e investimeve, si dhe në rritjen e ndikimit të zhvillimit në tregun vendas.

Vladimir Kazbekov, zëvendëspresidenti i NDB-së, tha se banka synon të ndajë 30 për qind të financimit të përgjithshëm për operacionet josovrane midis 2022 dhe 2026.

NDB-ja u krijua nga Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut për të mobilizuar burimet për infrastrukturën dhe projektet e zhvillimit të qëndrueshëm në BRICS dhe ekonomitë e tjera të tregut në zhvillim dhe vendet në zhvillim, duke plotësuar përpjekjet ekzistuese të institucioneve financiare shumëpalëshe dhe rajonale për rritje dhe zhvillim global. (Irma)