Studimi: Një injeksion i vetëm çon në lehtësimin afatgjatë të astmës te minjtë
2024-05-29 17:22:45

Foto:VCG

Foto:VCG

Një ekip shkencëtarësh kinezë kanë zhvilluar një terapi premtuese, duke përdorur qeliza imune gjenetikisht të modifikuara, duke treguar se krijon lehtësim afatgjatë të astmës te minjtë pas një injeksioni të vetëm, shkruan “Xinhua”.

Astma, sëmundja më e përhapur e rrugëve të frymëmarrjes, prek rreth 300 milionë njerëz dhe shkakton më shumë se 250.000 vdekje në vit.

Inovatorët farmaceutikë po avancojnë zhvillimin e një terapie me veprim të gjatë, e krijuar për t'u ofruar pacientëve lehtësim të qëndrueshëm të simptomave me një administrim të vetëm të medikamentit.

Studimi, i botuar në revistën “Nature Immunology”, raportoi një rezultat inkurajues të eksperimentit te kafshët, në të cilin një infuzion i vetëm i qelizave imune të modifikuara gjenetikisht te minjtë çoi në nxitjen e qëndrueshme të inflamacionit të mushkërive dhe lehtësimin e simptomave astmatike, pa ndonjë regjim kushtëzimi.

Studiuesit nga Universiteti Tsinghua projektuan qelizat kimerike të receptorit T të antigjenit (CAR-T) për të synuar dhe zhdukur eozinofilet, një lloj qelize e bardhë e gjakut që luan një rol të rëndësishëm në pacientët me astmë.

Terapia CAR-T tashmë është përdorur në trajtimin e kancerit. Ajo tenton të mbledhë qelizat imune të quajtura qeliza T nga gjaku i një pacienti dhe më pas t'i modifikojë ato gjenetikisht në laborator për të prodhuar në sipërfaqen e tyre struktura të veçanta të quajtura receptorë antigjenik kimerik (CAR).

Qelizat T të ndryshuara më pas futen përsëri te pacienti, ku receptorët e rinj të qelizave u mundësojnë atyre të njohin dhe të kapin qelizat e kancerit për t'i neutralizuar ato.

Në studimin e ri, qelizat e modifikuara kanë demonstruar funksionalitet të qëndrueshëm për të paktën një vit dhe gjithashtu mund të parandalojnë inflamacionin në rrugët e frymëmarrjes.

Terapia e mundshme ende kërkon prova të mëtejshme klinike për të testuar sigurinë dhe efikasitetin e saj te pacientët njerëzorë, thanë studiuesit. (Elona)