Kina intensifikon rregulloret e pirjes së duhanit
2024-05-27 15:35:01

CFP

CFP

Kina po shton përpjekjet e saj për të kontrolluar duhanin pasi 44 qytete kanë futur ose rishikuar rregulloret e reja në vitin 2023, duke e çuar numrin total të qyteteve me rregullore përkatëse në 254 në mbarë vendin, thanë autoritetet shëndetësore, njofton Xinhua.

Sipas ekspertëve nga Komisioni Kombëtar i Shëndetit (NHC), në nivel provincial, 24 rajone në Kinë kanë nxjerrë rregullore për pirjen e duhanit, me përqindjen e popullsisë të mbrojtur nga rregullore gjithëpërfshirëse pa duhan që vazhdon të rritet.

Të dhënat u publikuan gjatë një ceremonie në Pekin të shtunën, duke shënuar inaugurimin e një komiteti të udhëhequr nga institucionet mjekësore të dedikuara për kontrollin e duhanit dhe përmirësimin e shëndetit. Në kuadër të aktivitetit u mbajt edhe një seminar përkatës.

Kontrolli i pirjes së duhanit, duke përfshirë parandalimin e pirjes së duhanit dhe nxitjen e duhanpirësve për të lënë duhanin, është një qasje e zbatueshme si për parandalimin e sëmundjeve në të gjithë popullsinë ashtu edhe për kujdesin shëndetësor individual. Kina ratifikoi Konventën Kuadër të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Kontrollin e Duhanit në 2005 dhe e zbatoi atë në 2006.

Vendi ka vendosur, siç përvijohet në një dokument të publikuar në 2016, me synimin për të ndërtuar një Kinë më të shëndetshme, për të intensifikuar kontrollin e duhanit përmes çmimeve, taksave dhe legjislacionit. Ai gjithashtu synon të promovojë në mënyrë aktive ndërtimin e mjediseve pa tym dhe të forcojë mbikëqyrjen dhe zbatimin e ligjit në vendet publike. Dokumenti synon të ulë shkallën e duhanpirjes në mbarë vendin midis individëve të moshës mbi 15 në 20 për qind deri në vitin 2030.

CFP

CFP

Vitet e fundit janë dëshmuar përpjekje aktive legjislative nga autoritetet vendore për të kontrolluar duhanin. Pekini, për shembull, ndalon pirjen e duhanit në vende publike, në vendet e brendshme të punës dhe në radhët e jashtme. Shenzhen ndalon pirjen e duhanit në vendet e brendshme të punës, në vendet e brendshme publike, automjetet e transportit publik, si dhe në zonat e jashtme në shkolla, parqe dhe institucione mjekësore.

Falë përpjekjeve të pandërprera kundër duhanit, shkalla e duhanpirjes së të rriturve është ulur, për shembull, në 19.4 përqind në Shangai. Në rang vendi, shkalla e duhanpirjes në mesin e popullsisë 15 vjeç e lart ishte 24,1 për qind në vitin 2022, me 1,7 pikë përqindje më pak krahasuar me vitin 2020, tregojnë të dhënat.

Zyrtari i NHC-së, Wu Xiangtian, vuri në dukje se Kina do të promovojë në mënyrë aktive mjediset pa duhan dhe do ta bëjë komunikimin shëndetësor një pikë qendrore në trajtimin e sëmundjeve për të ndihmuar pacientët në adoptimin e një stili jetese të shëndetshëm. Njëkohësisht, vendi do të intensifikojë kërkimin shkencor në epidemiologjinë dhe trajtimin klinik të varësisë nga duhani.(Fatosi)