Kina dhe Nepali rihapin pikat tradicionale të tregtisë kufitare
2024-05-27 10:26:55

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina dhe Nepali rihapën pikat e tyre tradicionale të tregtisë kufitare të shtunën, duke shënuar një hap përpara në rritjen e lidhjeve dypalëshe ekonomike dhe tregtare, njofton Xinhua. Ceremonia e rihapjes u zhvillua në Zhentang Township në kufirin Kinë-Nepal në qytetin Xigaze, rajoni autonom Xizang i Kinës jugperëndimore.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në pikën tregtare Zhentang, 110 tregtarë kinezë dhe 47 tregtarë nepalezë u angazhuan në transaksione që përfshinin mbi 50 lloje mallrash, duke përfshirë nevojat e përditshme, materiale ndërtimi, ushqime dhe pije, produkte bujqësore dhe zejtari nepaleze. Aktivitetet tregtare rifilluan gjithashtu në vende të tjera tradicionale në qarqe si Zhongba, Saga, Gyirong dhe Nyalam.

Xigaze është një qytet kyç për hapjen e Kinës ndaj Azisë Jugore, në kufi me Indinë, Nepalin dhe Butanin dhe që pret pesë porte tregtare tokësore.

Feng Xuecheng, drejtor i zyrës komunale të tregtisë, tha se tregtia tradicionale kufitare ka mbështetur prej kohësh jetesën e banorëve të kufirit dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në nxitjen e zhvillimit dhe prosperitetit të zonave kufitare.

"Ne planifikojmë të përmirësojmë vazhdimisht infrastrukturën e tregtisë kufitare dhe të promovojmë shkëmbime të mëtejshme ekonomike dhe tregtare midis Kinës dhe Nepalit," shtoi Feng.

Xizang tregtoi me 175 vende dhe rajone vitin e kaluar. Sipas zyrës doganore në Lhasa, kryeqyteti rajonal, importet dhe eksportet e saj nga Nepali, partneri i tij më i madh tregtar, arritën në rreth 2.77 miliardë juanë (rreth 389.5 milionë dollarë amerikanë), një rritje prej 77.2 për qind nga viti në vit.(Fatosi)