Astronomët e Kinës dhe Ukrainës zhvillojnë teknologji të re për të zbutur rreziqet e asteroideve
2024-05-27 15:29:48

CFP

Një ilustrim tregon një asteroid afër Tokës dhe Tokës. /CFP

Një ekip kërkimor bashkëpunues nga Kina dhe Ukraina ka monitoruar asteroidet afër Tokës (NEA) përmes vëzhgimeve të rregullta për të arritur pozicionimin e saktë dhe përcaktimin e saktë të orbitës për këta trupa qiellorë, njofton CGTN. NEA-të janë asteroidë, trajektoret e të cilëve janë në afërsi të orbitës së Tokës. Mundësia që ata të ketë një ndikim në planetin tonë paraqet një kërcënim serioz.

Studiuesit nga Observatori Astronomik i Shangait (SHAO) nën Akademinë Kineze të Shkencave dhe Observatori Astronomik Mykolaiv, filluan një metodë inovative të njohur si teknika e pajisjes së bashku me ngarkesën me rrotullim (RDS), e cila lejon asteroidin të fotografohet. si një burim pikash, edhe me një kohë të gjatë ekspozimi.

Puna e tyre shfrytëzoi një grup të gjerë të dhënash që përfshin më shumë se 11,000 matje pozicionale nga dy teleskopë të vendosur, përkatësisht, në qytetin veriperëndimor kinez të Xi'an nga 2019 në 2023 dhe në Mykolaiv, Ukrainë, nga 2022. Sipas një studimi të fundit të botuar në Astronomical Journal, duke përdorur këtë teknikë inovative, një rrjet teleskopësh me hapje të vogël mund të përdoret në mënyrë efektive për të përmirësuar ndjeshëm sistemin global të monitorimit të NEA për të mbrojtur Tokën nga ndikimet e mundshme të asteroideve.(Fatosi)