Studiuesit përsosin të kuptuarit e tyre për shkrirjen paraprake të sipërfaqes së akullit
2024-05-24 11:12:33

Foto nga VCG

Një grup studiuesish kinezë kanë vëzhguar imazhin me rezolucion atomik të një sipërfaqe akulli dhe kanë zbuluar se sipërfaqja e akullit fillon të shkrihet në minus 153 gradë Celsius, sipas një artikulli kërkimor të botuar në revistën “Nature”, citon “Xinhua”.

Sipërfaqja e akullit është një mjedis i rëndësishëm për një sërë fenomenesh natyrore dhe reaksionesh atmosferike, e cila ka efekte të rëndësishme në formimin e akullit, shterimin e ozonit stratosferik dhe elektrifikimin e reve të bubullimave. Më parë, kuptimi i sipërfaqes së akullit ishte i kufizuar për shkak të mungesës së metodave eksperimentale në shkallën atomike.

Studiuesit nga Shkolla e Fizikës së Universitetit të Pekinit dhe Instituti Ndërdisiplinor i Materialeve Kuantike me Element të Dritës përdorën mikroskopin vendas të sondës skanuese qPlus për të zhvilluar një teknikë imazherike që mund të dallojë atomet e hidrogjenit dhe lidhjet kimike, të njohë me saktësi orientimin e molekulave të ujit dhe të lokalizojë me saktësi. shpërndarja e atomeve të varura të hidrogjenit.

Sipërfaqja e akullit shpesh fillon të shkrihet në temperatura nën zero gradë Celsius, një fenomen i njohur si parashkrirja e akullit, i cili është vendimtar për të kuptuar formimin e reve dhe shkrirjen e akullnajave.

Zakonisht besohej se pika fillestare për shkrirjen paraprake të sipërfaqes së akullit ishte rreth minus 70 gradë Celsius. Debati mbi strukturën e sipërfaqes së akullit dhe mekanizmat e parashkrirjes ka vazhduar për më shumë se 170 vjet. Me ndihmën e eksperimenteve të ndryshimit të temperaturës, studiuesit vëzhguan procesin e parashkrirjes në sipërfaqen e akullit në shkallën atomike dhe zbuluan se procesi fillon në minus 153 gradë Celsius.

“Studimi rafinoi njohuritë e vjetra të strukturës së sipërfaqes së akullit dhe mekanizmit të saj parashkrirjes”,- deklaroi Wang Enge, akademik nga Akademia Kineze e Shkencave. (Irma)