Kina do të nisë studimin e 5-të të gjendjes ekologjike mbarëkombëtare
2024-05-24 11:08:43

Foto nga VCG

Kina do të nisë një studim dyvjeçar të gjendjes ekologjike në vitin 2024, i pesti që nga viti 2000. Projekti, një nismë e përbashkët midis Ministrisë së Ekologjisë dhe Mjedisit dhe Akademisë Kineze të Shkencave, synon të ofrojë mbështetje kritike për përcaktimin e vijave të kuqe të mbrojtjes ekologjike, avancimin e strategjive kyçe funksionale të zonës dhe planin strategjik të projekteve kryesore të ruajtjes dhe restaurimit ekologjik, shkruan “Xinhua”.

Anketa do të kryhet në tre shkallë, në nivel kombëtar, në nivel rajonal dhe krahinor, për të monitoruar cilësinë dhe funksionalitetin e ekosistemit të vendit. Rajonet kryesore me interes përfshijnë pellgun e Lumit të Verdhë, brezin ekonomik të lumit Yangtze, rajonin Pekin-Tianjin-Hebei, Zonën e Madhe të Gjirit Guangdong-Hong Kong-Makao dhe deltën e lumit Yangtze, të gjitha këto zona të rëndësishme strategjike për zhvillimin kombëtar.

Sipas anketës dhe raportit të vlerësimit të ndryshimit të gjendjes ekologjike kombëtare (2015-2020), modeli i përgjithshëm i ekosistemeve të Kinës ka mbetur i qëndrueshëm dhe vazhdon të përmirësohet.

Cilësia e ekosistemeve natyrore ka pasur përmirësime të qëndrueshme, me zonën e vlerësuar si të shkëlqyer ose të mirë që përbën mbi 43 për qind, duke tejkaluar përqindjen e zonave të varfra ose shumë të varfra për herë të parë. (Irma)