Kina raporton rritje të madhe të investimeve jashtë shtetit
2024-05-24 15:14:02

Foto nga VCG

Kina pati përshpejtim të investimeve jashtë shtetit në katër muajt e parë të vitit, treguan të enjten të dhënat zyrtare, duke treguar angazhimin në rritje të vendit në bashkëpunim në tregun global, shkruan “Xinhua”.

Investimet direkte jofinanciare të Kinës (ODI) arritën në 343.47 miliardë juanë (48.3 miliardë dollarë amerikanë) nga janari në prill, 18.7 për qind më shumë në baza vjetore, sipas Ministrisë së Tregtisë.

Kjo normë rritjeje ishte më e lartë se rritja prej 12.5 për qind e regjistruar në tremujorin e parë të vitit.

Bashkëpunimi nën kuadrin e nismës “Një brez, një rrugë” (BRI) të propozuar nga Kina fitoi avull pasi investimet direkte jofinanciare në vendet pjesëmarrëse në iniciativë u rritën me 20.4 për qind në periudhën janar-prill në 77.77 miliardë juanë.

Qarkullimi i projekteve të kontraktuara jashtë shtetit arriti në 313.42 miliardë juanë, një rritje prej 8.8 për qind, dhe vlera e kontratave të reja u rrit me 9.3 për qind në 444.39 miliardë juanë totale.

Për të lehtësuar investimet kineze në vende dhe rajone të huaja, ministria publikoi një rregullore për kontraktimin e projekteve jashtë shtetit, e cila do të hyjë në fuqi më 1 korrik. Ajo do të thjeshtojë procedurat dhe do të sigurojë mbështetjen e qeverisë për bizneset përkatëse. (Irma)