Kina zbulon të dhënat e para të rrjetit të radarëve për parashikimin global të motit në hapësirë
2024-05-23 17:00:54

Një ilustrim i gamës së zbulimit të rrjetit radar me frekuencë të mesme të vetë-zhvilluar të Kinës. /CMG

Kina publikoi rezultatet e zbulimit shkencor nga rrjeti i saj i radarëve me frekuencë të lartë në gjerësi të mesme, për të ofruar të dhëna zbulimi me cilësi të lartë për parashikimin dhe paralajmërimet globale të motit në hapësirë, në një seminar ndërkombëtar të Rrjetit të Radarëve Super Dual Auroral (SuperDARN), të zhvilluar në Pekin, shkruan “CGTN”.

Rrjeti i radarëve, i ndërtuar nga Qendra Kombëtare e Shkencave Hapësinore (NSSC) nën Akademinë Kineze të Shkencave, përfundoi në tetor 2023, si pjesë e fazës së dytë të Projektit Meridian të Kinës, një rrjet monitorimi i motit hapësinor që përfshin stacione me bazë tokësore.

Kina ka bërë përparime të reja në teknologjinë e radarëve të shpërndarjes koherente me frekuencë të lartë dhe kërkimin shkencor dhe do të thellojë bashkëpunimin ndërkombëtar në këtë fushë, sipas NSSC-së.

Në jonosferë ndodhen të gjitha grimcat e ngarkuara në atmosferën e Tokës, si dhe shumë anije kozmike dhe stacione hapësinore. Sipas shkencëtarëve, parregullsitë jonosferike mund të prishin sinjalet.

Rezultatet e zbulimit të rrjetit radar me frekuencë të lartë të vetë-zhvilluar të Kinës me frekuencë të mesme, në valën 15 të radarit me frekuencë të lartë Longjing West, gjatë stuhisë magnetike gjigante më 10 maj 2024./CMG

Gjithsej gjashtë radarë me frekuencë të lartë janë vendosur në të gjithë provincën Jilin, në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme të Kinës dhe në Rajonin Autonom të Xinjiang Ujgur. Ky zinxhir radari me frekuencë të lartë arrin zbulimin e vazhdueshëm në shkallë të gjerë të parregullsive jonosferike në gjerësi të mesme dhe të larta të sektorit aziatik. Gama e zbulimit mund të arrijë 4000 km nga jugu në veri dhe hapësira lindje-perëndim tejkalon 12.000 km, sipas NSSC-së.

Zinxhiri i radarëve me frekuencë të lartë pritet të bashkohet me SuperDARN, një rrjet global i radarëve shkencorë që monitorojnë kushtet në mjedisin hapësinor afër Tokës dhe të realizojë shkëmbimin dhe ndarjen e të dhënave në kohë reale me bazat e të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar dhe Kanada.

Një pamje e radarëve shpërndarës koherentë me frekuencë të lartë që ndodhen në rajonin autonom Xinjiang Xinjiang të Kinës veriperëndimore. /CMG

SuperDARN, i cili ka anëtarë nga një shumë vende, duke përfshirë Britaninë e Madhe, SHBA-në, Kanadanë, Japoninë, Kinën, Francën, Italinë, Norvegjinë, Australinë dhe Afrikën e Jugut, është një nga organizatat kryesore që merr pjesë në Programin Ndërkombëtar Meridian të propozuar nga Kina. (Elona)