Kina formulon planin për të përmirësuar ruajtjen e biodiversitetit
2024-05-23 17:23:19

CFP

CFP

Kina po formulon një plan për zbatimin e projekteve të mëdha të ruajtjes së biodiversitetit, me vendin që e konsideron këtë një ndërmarrje me rëndësi të madhe.

Ministri i Ekologjisë dhe Mjedisit i Kinës, Huang Runqiu, e konfirmoi këtë iniciativë kur foli në provincën jugore të ishullit Hainan gjatë një ngjarjeje për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Diversitetit Biologjik të mërkurën, bën të ditur “Xinhua”.

Tema globale e Ditës Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik 2024 është “Bëhu pjesë e planit”.

“Si një vend me nivele të larta të biodiversitetit dhe si një nga nënshkruesit dhe ratifikuesit e parë të Konventës për Diversitetin Biologjik, Kina i ka dhënë gjithmonë vlerë të lartë ruajtjes së biodiversitetit”,- tha Huang.

Kina po përmirëson vazhdimisht ligjet, rregulloret dhe mekanizmat përkatës në lidhje me mbrojtjen e biodiversitetit dhe duke ndërmarrë veprime për të rritur fuqimisht aftësinë e saj për të siguruar biodiversitetin e saj, vuri në dukje ai.

CFP

CFP

Të dhënat zyrtare treguan se 90 për qind e llojeve të ekosistemeve tokësore dhe 74 për qind e popullatave të specieve kryesore të mbrojtura të kafshëve të egra në nivel kombëtar në Kinë po gëzojnë aktualisht mbrojtje efektive. Ndërkohë, Kina po thellon në mënyrë aktive bashkëpunimin ndërkombëtar dhe po kontribuon në qeverisjen globale të biodiversitetit.

Huang u bëri thirrje vendeve të zhvilluara që të përmbushin angazhimet e tyre dhe të rrisin ndjeshëm mbështetjen e tyre për vendet në zhvillim për sa i përket financimit, teknologjisë dhe ndërtimit të aftësive, në mënyrë që korniza të mund të zbatohet në një mënyrë gjithëpërfshirëse, të ekuilibruar dhe efektive. (Elona)