Projekti europian i mbrojtjes Eurodrone kalon një moment historik të fizibilitetit
2024-05-19 16:18:21

Eurodroni (Foto Msn)

Eurodroni (Foto Msn)

Projekti evropian i mbrojtjes Eurodrone ka kaluar një rishikim paraprak të projektimit, njoftoi “Airbus”, citon “Xinhua”.

Rishikimi fillimisht ishte planifikuar për shtator 2023. Përveç testeve fizike të aerodinamikës dhe aftësisë operacionale, një binjak dixhital u përfshi gjithashtu në rishikim.

Projekti i zhvilluar nga Gjermania, Spanja, Italia dhe Franca tani mund të hyjë në fazën përfundimtare të planifikimit, rishikimin kritik të projektimit.

“Kryerja e Rishikimit Paraprak të Dizajnit për zhvillimin e Eurodrone përfaqëson një hap të rëndësishëm përpara për këtë program kyç të mbrojtjes evropiane”,- deklaroi Jean-Brice Dumont, kreu i “Air Power” në “Airbus Defense and Space”.

Sipas Ministrisë gjermane të Mbrojtjes, vonesat kanë çuar në kosto shtesë prej rreth 1.4 miliardë euro (1.5 miliardë dollarë amerikanë), për shkak të problemeve të koordinimit midis kontraktorit kryesor “Airbus Defense and Space” dhe kompanisë franceze “Dassault”.

Projekti synon ta bëjë Europën autonome në ndërtimin e sistemeve ajrore pa pilot. Ai pritet të përdoret në misionet e inteligjencës, vëzhgimit, përvetësimit të objektivave dhe zbulimit.

Fluturimi i parë i prototipit Eurodrone është planifikuar për në janar 2027. Dorëzimi i avionit të parë dhe stacionit të kontrollit tokësor për Gjermaninë është planifikuar për në prill 2030. (Irma)