IDC: Kina pritet të ketë rritje të qëndrueshme në shpenzimet për TIK
2024-05-17 12:06:08

Foto nga VCG

Shpenzimet e Kinës për teknologjinë e informacionit dhe komunikimit (TIK) parashikohen të përjetojnë rritje të qëndrueshme, ndërsa industri të ndryshme miratojnë valën më të fundit të transformimit digjital të nxitur nga inteligjenca artificiale, shkruan “Xinhua”.

Sipas firmës globale të kërkimit të tregut “International Data Corporation” (IDC), shpenzimet e Kinës për teknologjinë e informacionit dhe komunikimit pritet të rriten me 9.8 për qind në baza vjetore në vitin 2024, duke tejkaluar mesataren globale me 2 pikë përqindje.

IDC parashikon më tej se shkalla e rritjes së shpenzimeve për TIK-un në Kinë mund të arrijë 10.2 për qind në baza vjetore në vitin 2025, duke vazhduar të tejkalojë mesataren globale.

“Ne po vëzhgojmë se sektori i TIK-ut po hyn në një fazë të re transformimi të karakterizuar nga integrimi i gjerë i inteligjencës artificiale”,- deklaroi Wu Lianfeng, zv.drejtues i “IDC China” dhe analisti kryesor i kërkimit, gjatë eventit “IDC Directions 2024” të mbajtur në Pekin.

Sipas Wu, shumë firma kineze kanë prioritizuar përdorimin e inteligjencës artificiale për të nxitur rritjen e biznesit.

Në veçanti, sektori financiar dhe industria e shitjes me pakicë në Kinë pritet të dëshmojnë një normë të ndërlikuar rritjeje vjetore prej mbi 20 për qind në shpenzimet për transformimin digjital nga viti 2024 në 2027-n.

IDC-ja gjithashtu parashikon rritje të fortë të shpenzimeve për inteligjencës artificiale gjeneruese në Kinë. Një studim i fundit zbuloi se afërsisht 28 për qind e ndërmarrjeve të anketuara arritën një kthim nga investimi brenda një viti pas investimit në inteligjencës artificiale gjeneruese.

Vitet e fundit, Kina ka promovuar në mënyrë aktive integrimin e teknologjive digjitale në industri të ndryshme. Raporti i punës së qeverisë për këtë vit njoftoi nisjen e nismës “AI Plus”, që synon nxitjen e zhvillimit të ekonomisë digjitale. (Elona)