Reforma për të ndihmuar në ndërtimin e 'Kinës Dixhitale'
2024-05-14 10:12:24

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Kina do të ndërmarrë hapa të fortë për të forcuar reformat në lidhje me shpërndarjen e elementeve të të dhënave të orientuara nga tregu dhe për të përshpejtuar ndërtimin e infrastrukturës dixhitale, duke përfshirë internetin industrial dhe rrjetet e energjisë kompjuterike, si pjesë e shtytjes së saj më të gjerë për të avancuar ndërtimin e një "Kine dixhitale",  tha të premten rregullatori kryesor i vendit për qeverisjen e të dhënave.

Liu Liehong, kreu i Administratës Kombëtare të të Dhënave, tha se duhen bërë më shumë përpjekje për të krijuar dhe përmirësuar një sistem të të drejtave pronësore të të dhënave, për të formuluar politika për të promovuar qarkullimin dhe tregtimin efikas të të dhënave në një mënyrë të përputhshme dhe për të krijuar një sistem të shpërndarjes së të ardhurave dhe sistemi i qeverisjes së sigurisë për të dhënat.

Liu tha se Kina do të përshpejtojë kërkimin e teknologjive të sigurisë së të dhënave, do të forcojë transformimin dixhital, inteligjent dhe të gjelbër të industrive, do të forcojë bashkëpunimin ndërkombëtar në fushën e ekonomisë dixhitale si dhe do të optimizojë vazhdimisht rregulloret në lidhje me rrjedhën e të dhënave ndërkufitare.

Ai i bëri komentet në një konferencë shtypi për Samitin e shtatë të Kinës Dixhitale, i cili është planifikuar të mbahet në Fuzhou, provincën Fujian, nga 24 deri më 25 maj.

Ai tha se administrata ka prezantuar një udhëzues për të zgjeruar skenarët e aplikimit të elementeve të të dhënave në më shumë fusha, për të nxitur nxitës të rinj rritjeje dhe për të lindur industri të reja dhe modele të reja biznesi, duke shtuar se përpjekjet do të rriten më tej për të ecur përpara me përdorimin dhe zhvillimin të elementeve të të dhënave.

Me temën e çlirimit të vlerës së elementeve të të dhënave dhe zhvillimit të forcave të reja prodhuese cilësore, samiti do të fokusohet në dhënien e plotë të efektit shumëfishues të të dhënave dhe ndërtimin e infrastrukturës dixhitale dhe sistemeve të burimeve të të dhënave.

Kina prezantoi një plan për paraqitjen e përgjithshme të zhvillimit dixhital të vendit vitin e kaluar, duke u zotuar të bëjë përparim të rëndësishëm në ndërtimin e një Kine Dixhitale deri në vitin 2025.

NDA, e cila u inaugurua në tetor 2023, është përgjegjëse për avancimin e zhvillimit të institucioneve themelore të lidhura me të dhënat, koordinimin e integrimit, ndarjes, zhvillimit dhe aplikimit të burimeve të të dhënave dhe shtyrjen përpara planifikimin dhe ndërtimin e një Kine Dixhitale, e cila përfshin një ekonomi dhe shoqëri dixhitale.

Liu nxiti gjithashtu përpjekjet për të përshpejtuar krijimin e një rrjeti kombëtar kompjuterik dhe infrastrukturës së qarkullimit të të dhënave.

Lin Wenbin, zëvendës-guvernator i provincës Fujian, tha se teknologjitë dixhitale po gjejnë një gamë të gjerë aplikimesh në industri të ndryshme në provincë.

Autor i artikullit Fan Feifei