Studentët kinezë përbëjnë gati gjysmën e regjistrimeve jashtë shtetit në Japoni
2024-05-14 11:02:53

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Studentët nga Kina kontinentale janë burimi më i madh i studentëve ndërkombëtarë në Japoni, që përbëjnë rreth 45 për qind të regjistrimeve, sipas një raporti të publikuar nga konsulenca arsimore jashtë shtetit “EIC Education”, njofton “China Daily”.

Raporti i vitit 2024 mbi “Studimin jashtë vendit në Japoni” bën të ditur se vendi kishte 231.146 studentë ndërkombëtarë në maj 2022, me 103.882 nga pjesa kontinentale. Ndërsa numri ra pak nga viti i kaluar, studentët kinezë në pjesën kontinentale ishin ende përbërësi më i madh i popullsisë së studentëve ndërkombëtarë të Japonisë, të ndjekur nga Vietnami dhe Nepali.

Universiteti i Tokios, Universiteti Waseda dhe Universiteti Ritsumeikan kishin më shumë studentë ndërkombëtarë. Shkencat njerëzore, shkencat sociale dhe inxhinieria ishin degët më të njohura, thuhet në raport.

Të dhënat nga faqet e internetit të universiteteve në Japoni tregojnë se shkalla e përgjithshme e pranimit për programet universitare në Universitetin e Tokios vitin e kaluar ishte 32.3 për qind, ndërsa në Waseda ishte 15.9 për qind.

Tarifat e shkollimit në Japoni ndryshojnë, në varësi të llojit të shkollës, me universitetet publike që paguajnë rreth 582.000 jen (3737 dollarë) në vit.

Tarifat e shkollimit në universitetet private variojnë nga 970.000 në 2.16 milionë jen, në varësi të diplomës, bëhet e ditur në raport. (Fatosi)