Objekti i parë cilindrik FPSO i Azisë u ngarkua në bartës për instalim
2024-05-13 20:06:46

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Impianti i parë cilindrik lundrues i prodhimit, ruajtjes dhe shkarkimit (FPSO) në Azi, "Haikui Nr.1", është ngarkuar me sukses në anijen gjigante gjysmë zhytëse "Xinguanghuahao" në Gjirin Jiaozhou, në qytetin Qingdao të Kinës lindore, në provincën Shandong. të dielën.

Objekti i vetë-zhvilluar nga Kina, tani është gati për t'u transportuar për operim, në fushën e naftës Liuhua në pellgun e lumit Pearl, në pjesën jugore të vendit .

Pasi u tërhoq në vendin e ngarkimit nga katër litarë ankorimi dhe katër rimorkiatorë në drejtime të ndryshme, "Haikui No.1" mbërriti pa probleme në vendin e caktuar, në sipërfaqen e detit. 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Duke u larguar nga porti rreth orës 5:00 të së dielës, objekti i FPSO ishte në kuvertën e "Xinguanghuahao" rreth orës 15:00. Kuverta e Xinguanghuahao" ishte në gjendje të zbriste në 25 metra nën nivelin e detit dhe të ngrinte në mënyrë të qëndrueshme objektin mbi sipërfaqen e detit.

U deshën më shumë se tre orë për të ngarkuar "Haikui No.1" në "Xinguanghuahao", me një gabim të lejueshëm prej jo më shumë se 50 milimetra, midis pozicionit përfundimtar të objektit FPSO dhe skajeve më të gjata të anijes gjysmë zhytëse. 

Pasi 'Xinguanghuahao' të jetë plotësisht jashtë ujit, 'Haikui Nr.1' do të ngjitet në kuvertë, në mënyrë që objekti të mbetet i qëndrueshëm në anije, rezistent ndaj erërave dhe valëve të forta, gjatë transportit të ardhshëm detar.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kuverta kryesore e "Haikui No.1" është e madhe sa 13 fusha standarde futbolli dhe lartësia e saj arrin pothuajse 30 kate. Fusha e naftës Liuhua në pellgun e lumit Pearl do të dëshmojë instalimin e "Haikui No.1" në ditët në vijim. 

Objekti do të përshkojë 1200 milje detare përpara se të qëndrojë në det, në një zonë detare me një thellësi prej 324 metrash. Është në gjendje të përpunojë çdo ditë rreth 5600 ton naftë bruto.