ECDC kërkon shtim të vaksinimeve për të frenuar rritjen e rasteve të kollës së mirë
2024-05-11 15:36:35

foto nga VCG

foto nga VCG

Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) u bëri thirrje shteteve anëtare që të rrisin përpjekjet e vaksinimit në përgjigje të një rritjeje të konsiderueshme të rasteve të raportuara të kollës së mirë, shkruan “Xinhua”. 

Në një njoftim për shtyp të ECDC-së thuhet se nga viti 2023 deri në prill të këtij viti, rreth 60.000 raste të infeksionit potencialisht fatal u raportuan nga vendet në BE/Zonën Ekonomike Europiane, një rritje dhjetëfish në krahasim me dy vitet e mëparshme, me mbi 32.000 raste raportuar vetëm midis janarit dhe marsit. 

Rritja e kollës së mirë, e njohur gjithashtu si pertusis, mund të lidhet me disa faktorë, duke përfshirë kulmet e epidemisë, mungesën e vaksinimit ose vaksinimet e vjetruara, dobësimin e imunitetit dhe uljen e rritjes natyrore në popullatën e përgjithshme gjatë pandemisë Covid-19, sipas ECDC-së.

Foshnjat më të vogla se gjashtë muajsh përballen me rrezikun më të lartë të rezultateve të rënda, sipas ECDC-së. 

Drejtori i ECDC-së, Andrea Ammon, theksoi rëndësinë e vaksinimit, duke thënë se vaksinat kundër kollës së mirë janë provuar të jenë të sigurta dhe efektive dhe çdo veprim që marrim sot formon shëndetin e së nesërmes.

Komisionerja e BE-së për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore, Stella Kyriakides, theksoi nevojën për vigjilencë dhe rolin kritik të vaksinimit në parandalimin e përhapjes së sëmundjes. 

Ndërsa vendet e BE/EEA rekomandojnë imunizimin e nënës së bashku me vaksinimin e fëmijërisë, ECDC-ja u kërkoi autoriteteve të shëndetit publik të rrisin mbikëqyrjen dhe përpjekjet e vaksinimit. 

Shtetet anëtare inkurajohen të komunikojnë rreziqet e sëmundjes dhe rëndësinë e vaksinimit për të promovuar pranimin dhe marrjen e vaksinës. (Irma)