Nga "Ecim së bashku, mund të arrijmë më larg" në "Ecim në mënyrë të qëndrueshme, mund të arrijmë më larg"
2024-05-08 18:56:21

Foto nga VCG

Jeta është e çmuar, por dashuria është më e çmuar!

Rreth 100 vite më parë, kjo poezi hungareze u përkthye dhe u bë një shprehje e njohur në Kinë.

Petofi Sandor, një poet i famshëm hungarez, u bë i njohur për kinezët.

Në vitin 2009, kur ishte zv/President i Kinës,

Xi Jinping vizitoi shkollën dygjuhëshe hungareze-kineze në Hungari.

Ai tha: "Duhen dhjetë vjet për të rritur një pemë, por njëqind vjet për të kultivuar njerëz.”

Në vitin 2023, presidenti Xi iu përgjigj një letre nga nxënësit e kësaj shkolle.

Në letrën e tij, ai inkurajon të rinjtë hungarez të njohin më shumë Kinën,

të bëhen ambasadorë të trashëgimisë dhe zhvillimit të miqësisë mes Kinës e Hungarisë.

Një fjalë e urtë hungareze thotë: "Së bashku mund të arrijmë më larg",

ndërsa kinezët besojnë se arsyeja që zogjtë mund të udhëtojnë në mënyrë të qëndrueshme përmes erës dhe shiut, 

është fluturimi së bashku me ndihmën e njeri-tjetrit.

Një fjalë të urtë hungareze thotë:“Miqtë e mirë janë më të çmuar se ari",

por edhe ka një fjalë të urtë kineze: "Më shumë njerëz të hedhin dru, dhe zjarri do të digjet më i madh.”

Ndaj, nëse Kina dhe Hungaria do të ecin së bashku, do të arrijnë më larg.