Fjalimi i presidentit kinez Xi Jinping në aeroportin Nikola Tesla të Beogradit
2024-05-08 04:47:46

Deklarata e mbërritjes nga H.E. Xi Jinping

President i Republikës Popullore të Kinës

Në aeroportin Nikola Tesla të Beogradit, Serbi

7 maj 2024

Më jep kënaqësi të madhe të bëj një vizitë shtetërore në Republikën e Serbisë, me ftesë të ngrohtë të Presidentit Aleksandar Vuçiq. Në emër të qeverisë dhe popullit kinez, dëshiroj t'i shpreh përshëndetjet e përzemërta dhe urimet më të mira qeverisë dhe popullit mik të Serbisë.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kina dhe Serbia gëzojnë miqësi të thellë tradicionale. Marrëdhënia jonë dypalëshe i ka rezistuar provës së ndryshimit të mjedisit ndërkombëtar, duke u bërë një shembull i shkëlqyer i marrëdhënieve shtet me shtet.

Që nga krijimi i partneritetit strategjik gjithëpërfshirës në vitin 2016, marrëdhënia dypalëshe ka realizuar një zhvillim të shpejtë dhe ka arritur rezultate historike. Të dy vendet janë të lidhura nga besimi i ndërsjellë politik shumë i fortë dhe kanë parë rezultate të frytshme në bashkëpunimin me cilësi të lartë "Një brez dhe një rrugë".

Ne kemi rënë dakord për një përjashtim gjithëpërfshirës të ndërsjellë të vizave. Kemi hapur fluturime direkte dhe kemi nënshkruar marrëveshjen e tregtisë së lirë. Shkëmbimet mes njerëzve po bëhen më të fuqishme. Miqësia jonë e hekurt ka zënë rrënjë më të thella në zemrën e dy popujve.

Kina dhe Serbia i kanë dhënë mbështetje të fortë njëra-tjetrës për çështjet që kanë të bëjnë me interesat tona thelbësore dhe shqetësimet kryesore. Ne kemi mbështetur bashkërisht barazinë dhe drejtësinë ndërkombëtare dhe kemi kontribuar me pjesën tonë në promovimin e paqes dhe zhvillimit botëror. Bashkëpunimi mes dy vendeve i ka rrënjët në parimin e barazisë dhe përfitimeve reciproke. Ai u shërben interesave themelore dhe afatgjata të të dy vendeve, siguron një vrull të fortë për zhvillimin dhe përtëritjen tonë përkatëse, sjell përfitime për të dy popujt dhe kontribuon në ndërtimin e një komuniteti me fate të përbashkëta të njerëzimit.

Duke qëndruar në një pikënisje të re historike, Kina do të punojë me Serbinë për të qëndruar së bashku të përkushtuar ndaj aspiratës origjinale, për të ecur përpara së bashku, për të hapur një pamje të re në bashkëpunimin Kinë-Serbi me një vrull më të fortë, shtrirje më të madhe dhe cilësi më të lartë.

Pres me padurim ta shfrytëzoj këtë vizitë, si një mundësi për të shkëmbyer mendime të thelluara me Presidentin Vuçiç për marrëdhëniet dypalëshe dhe çështje të tjera me interes të përbashkët. Gjithashtu për të rinovuar miqësinë, planin për bashkëpunim, për të eksploruar zhvillimin dhe për të hartuar një plan të ri për zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe.

Jam i bindur se kjo vizitë do të jetë e frytshme dhe do të hapë një kapitull të ri në marrëdhëniet Kinë-Serbi.