Zbulohen në Fujian gjurmët më të mëdha të njohura të dinosaurit deinonychus
2024-05-08 20:21:28


Foto nga VCG

Gjurmët më të mëdha të njohura në botë të dinosaurit deinonychus, janë zbuluar në vendin e gjurmëve të dinosaurëve Longxian në Longyan, Provinca Fujian. Si rezultat, një specie e re, "Fujianipus yingliangi", është emërtuar. Ky njoftim u bë nga një ekip shkencëtarësh vendas dhe të huaj, të udhëhequr nga Universiteti i Gjeoshkencave të Kinës dhe Muzeu i Historisë Natyrore të Gurit Yingliang më 6 maj. 

Foto nga VCG

Gjurmët e dinozaurëve që mbulojnë një zonë të madhe në sitin Longxian në Fujian, janë të ruajtura mirë, pa patur ndryshime në numër dhe lloj. Aktualisht, në këtë vend janë nxjerrë gjurmët e të paktën tetë lloje dinosaurësh, duke përfshirë sauropodë të mëdhenj, ornitopodë, theropodë të mëdhenj me tre gishta, deinonikozaurë me dy gishta dhe teropodë të vegjël. Midis tyre, ka dymbëdhjetë gjurmë të deinonikosaurëve me dy gishta, të cilët mund të ndahen qartë në lloje të ndryshme, bazuar në madhësinë dhe morfologjinë e tyre.