Farërat nga stacioni hapësinor i Kinës aplikohen në eksperimentet e kultivimit
2024-05-06 17:28:14

Me kthimin të martën të anijes kozmike të drejtuar Shenzhou-17, një grup i ri i mostrave eksperimentale shkencore nga stacioni hapësinor i Kinës kanë mbërritur në Tokë, duke përfshirë farat për eksperimentet e kultivimit, njofton “Xinhua”.

Farat foragjere, duke përfshirë jonxhën dhe tërshërën, të ofruara nga Instituti Lanzhou i Blegtorisë dhe Shkencave Farmaceutike nën Akademinë Kineze të Shkencave Bujqësore, iu nënshtruan 11 muajve të rrezatimit hapësinor në pajisjet e ekspozimit të biologjisë ndaj rrezatimit hapësinor në bordin e stacionit hapësinor.

Pas kontrolleve bazë në Qendrën e Teknologjisë dhe Inxhinierisë për Përdorimin e Hapësirës nën Akademinë Kineze të Shkencave, farat iu dërguan një ekipi kërkimor nga Instituti Lanzhou i Bujqësisë dhe Shkencave Farmaceutike për kërkime eksperimentale.

Hulumtuesit kanë filluar eksperimentet e mbirjes së farës mbi farat dhe do të kryejnë më tej eksperimente të mbarështimit me bazë tokësore për të marrë mutantë të shkëlqyer dhe për të kultivuar varietete të reja foragjere superiore me rendiment më të lartë, cilësi më të mirë dhe rezistencë më të fortë, tha Yang Hongshan, shkencëtari kryesor i ekipit.

Rezultatet e hulumtimit pritet të rrisin ndjeshëm konkurrencën e Kinës në fushën e shkencës dhe teknologjisë bujqësore, duke ofruar mbështetje të fortë për zhvillimin e qëndrueshëm të bujqësisë në vend, tha Yang.

Ekipi hulumtues ka kultivuar me sukses tre lloje të reja të jonxhës dhe një varietet të ri tërshëre përmes kultivimit me mutacion në hapësirë. Këto varietete janë promovuar dhe aplikuar gjerësisht në prodhim. (Fatosi)