UNHCR-ja do të reduktojë buxhetin e shëndetësisë për refugjatët sirianë të Libanit
2024-05-04 18:42:40

Unhcr (Foto Al-monitor.com)

Unhcr (Foto Al-monitor.com)

Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) planifikon të zvogëlojë me gjysmën e tavaneve të mbulimit shëndetësor për sirianët e zhvendosur në Liban, njoftoi Agjencia Kombëtare e Lajmeve e Libanit, citon “Xinhua”.

Ivo Freijsen, përfaqësuesi i UNHCR-së në Liban, informoi ministrin libanez të Shëndetësisë, Firas Abiad, për vendimin, duke ia atribuar atë krizave të njëpasnjëshme globale në vitet e fundit.

Abiad shprehu keqardhjen e tij për këtë vendim, duke thënë se ai do të ndikojë negativisht në aftësinë e sirianëve të zhvendosur për të marrë shërbime.

Abiad u befasua gjithashtu nga braktisja e komunitetit ndërkombëtar nga përgjegjësitë humanitare, pasi Libani ka mbajtur barrën e madhe të zhvendosjes dhe ka vuajtur nga një krizë e paprecedentë financiare.

Ai theksoi nevojën që komuniteti ndërkombëtar të marrë përgjegjësitë e tij dhe të zbatojë premtimet dhe marrëveshjet përkatëse ndërkombëtare, duke vënë në dukje përparësinë e gjetjes së një zgjidhjeje për krizën e personave të zhvendosur duke siguruar kthimin e tyre dinjitoz në vendin e tyre.

Libani pret numrin më të madh të refugjatëve për frymë, me qeverinë që vlerëson rreth 2 milionë refugjatë sirianë, gjë që rëndon shumë mbi ekonominë dhe infrastrukturën e vendit. (Irma)