Jep dorëheqjen ministri i parë i Skocisë
2024-04-30 11:28:31

Foto nga VCG

Humza Yousaf ka dhënë dorëheqjen si ministër i parë i Skocisë, pasi ndërpreu lidhjet me partnerët e qeverisë së tij për ndarjen e pushtetit.

Udhëheqësi i SNP-së, i cili e mori këtë rol në mars 2023, ka qenë në qendër të vëmendjes pasi bëri njoftimin e papritur për t’i dhënë fund marrëveshjes për ndarjen e pushtetit me Partinë e Gjelbër Skoceze, shkruan “Panorama”.

Yousaf ndërpreu lidhjet pas një grindjeje të ashpër rreth rënies së SNP-së ndaj objektivave klimaterike, pasi ai tha se marrëveshja midis palëve i kishte shërbyer qëllimit të saj.

Por, si rezultat, ish-aleatët e tij Të Gjelbër u bashkuan me konservatorët, laburistët dhe liberaldemokratët për të mbështetur dy mocione mosbesimi, një si udhëheqës i Skocisë dhe një tjetër në lidhje me të gjithë qeverinë skoceze.

Përpara se të ndodhte ndonjë prej këtyre votimeve, Yousaf dha dorëheqjen si ministri i parë i Skocisë, pasi tha se nuk ishte i gatshëm të trajtonte vlerat dhe parimet e tij ose të bënte marrëveshje me këdo thjesht për të mbajtur pushtetin. Ai tha se do të qëndrojë në post derisa të zgjidhet zëvendësuesi i tij.

Yousaf tha se ishte një nder të shërbente si ministër i parë i Skocisë dhe ishte një rol që ai nuk mund ta imagjinonte kurrë si një djalë i ri duke u rritur atje.

Politikani, prindërit e të cilit janë pakistanezë dhe kenianë, tha gjithashtu se ai është dëshmi se multikulturalizmi ka lulëzuar në Mbretërinë e Bashkuar.

Tashmë në Skoci ka nisur gara për të zëvendësuar Yousaf, edhe pse nuk ka ende deklara zyrtare për kandidaturën. (Irma)