Studimi: Përmbytjet në Emiratet e Bashkuara Arabe, shkak ngrohja globale dhe urbanizimi
2024-04-28 10:48:10

Foto nga VCG

Lëndët djegëse fosile dhe betoni të kombinuara kanë përkeqësuar kushtet gjatë përmbytjeve rekord të fundit në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Oman, ka zbuluar një studim.

Shkencëtarët nga ekipi “World Weather Attribution” thanë se reshjet e shiut në vitet e fenomenit të motit “El Niño” ishin bërë 10-40% më të rënda në rajon si rezultat i ndryshimeve klimaterike të shkaktuar nga njeriu, ndërsa mungesa e kullimit natyror të ujit i ktheu rrugët në lumenj.

Të paktën 23 njerëz vdiqën nga përmbytjet, duke përfshirë 10 fëmijë në një autobus shkolle që u rrëmbye nga rrjedha e ujit, pasi rajonet e gadishullit Arabik u përmbytën nga reshjet ekstreme në 16-17 prill.

Në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Oman përmbytjet shkaktuan dëme të mëdha në ndërtesa dhe makina, ndërprerje të energjisë elektrike dhe mbyllje të shkollave. Më shumë se 1000 fluturime u anuluan, duke shkaktuar disa ditë vonesa, pasi pista në aeroportin e Dubait u përmbyt, aeroporti ndërkombëtar më i ngarkuar në botë.

Menjëherë pas reshjeve, pati spekulime se modifikimi artificial i motit mund të ketë qenë shkaku, sepse Emiratet e Bashkuara Arabe dihet se përdorin teknologjinë e mbjelljes së reve për të lehtësuar mungesën e ujit. Megjithatë, studimi i ri arriti në përfundimin se mbjellja e reve nuk kishte ndikim të rëndësishëm në ngjarje.

Qendra Kombëtare e Meteorologjisë e Emirateve të Bashkuara Arabe ka mohuar të jetë përfshirë në ndonjë operacion të tillë ditën e rrebeshit.

Megjithatë, ndikimi njerëzor e përkeqësoi ndikimin në mënyra të tjera.

Ekspertët zbuluan se ngrohja globale, e shkaktuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile, ishte shpjegimi më i mundshëm për reshjet rekord.

Ky rajon i Gjirit Persik është një nga vendet më të thata në Tokë, por historikisht është i prirur ndaj shiut intensiv dhe përmbytjeve të shpejta çdo disa vjet, veçanërisht gjatë fazave të “El Niño”-s.

Shumica e shkencëtarëve besojnë se ndryshimi i klimës po i bën ngjarjet e “El Niño”-s më intensivenë këtë rajon.

Studimi vëren se një atmosferë më e ngrohtë mund të mbajë më shumë lagështi. Në nivelin aktual 1.2C të ngrohjes globale mbi nivelet paraindustriale, atmosfera mund të mbajë rreth 8.4% më shumë lagështi. Ndryshimi i modeleve të qarkullimit në një klimë më të ngrohtë dhe më të ndërprerë mund të sjellë shi më të ashpër në disa rajone. (Irma)