Përforcuesi i burimit të dritës së rrezatimit me energji të lartë të Kinës kalon testin e pranimit
2023-11-20 17:29:45

CGTN

Objekti i parë i HEPS-it në  vendosur në rrethin Huairou në veri të periferisë së Pekinit/CGTN

Përforcuesi i burimit të dritës së rrezatimit sinkrotron me energji të lartë të Kinës ka kaluar testin e pranimit, njofton CGTN. Treguesit e tij kryesorë janë më të lartë se kërkesat e projektimit dhe performancën e tij të përgjithshme, duke arritur nivelin e avancuar ndërkombëtar.

Burimi i dritës, Burimi i Fotonit të Energjisë së Lartë (HEPS), është një nga projektet më të mëdha kombëtare të infrastrukturës shkencore dhe teknologjike të Kinës. Ashtu si një makinë me rreze X me përmasa të mëdha, ai mund të përshpejtojë elektronet në shpejtësinë afër dritës me tre përshpejtues - një përshpejtues linear, një përforcues dhe një unazë ruajtëse - dhe të gjenerojë rrezatim sinkrotron, i cili përmban depërtueshmëri të fortë dhe një nivel të lartë shkëlqimi, duke ndihmuar kështu studiuesit të vëzhgojnë mikrokozmoset.

Me një perimetër prej rreth 454 metrash, përforcuesi është përshpejtuesi i fazës së dytë për të përshpejtuar rrezen e elektroneve nga 500 MeV në 6 GeV, tha Jiao Yi, studiues nga Instituti i Fizikës së Energjisë së Lartë nën Akademinë e Shkencave Kineze (CAS.

I ndërtuar nga Instituti i Fizikës së Energjisë së Lartë, HEPS pritet të bëhet një nga objektet më të shndritshme të rrezatimit sinkrotron të gjeneratës së katërt në mbarë botën pasi të përfundojë ndërtimi i tij dhe do të shërbejë në fusha të tilla si materialet e avancuara, hapësira ajrore dhe biomjekësia.

CGTN

Modeli i objektit  HEPS-it në Huairou/CGTN

I vendosur në rrethin Huairou në veri të periferisë së Pekinit, objekti zë një sipërfaqe prej më shumë se 20 fusha futbolli. Ai është burimi i parë sinkrotron i gjeneratës së katërt të Kinës dhe një nga vetëm pak objekte të tilla në botë. Sipas zhvilluesit të tij, Instituti i Fizikës së Energjisë së Lartë nën CAS, përshpejtuesi i tij linear përshpejtoi rrezen e tij të parë elektronike në mars.

E nisur në vitin 2019 dhe që pritet të përfundojë në fund të vitit 2025, HEPS mund të sigurojë 60 deri në 70 linja rrezesh me ndriçim të lartë me më shumë se 90 stacione eksperimentale.(Fatosi)