Kina nxjerr modelin e simulimit të sistemit të Tokës për të studiuar ndryshimet klimatike
2023-11-20 17:48:01

CFP

CFP

Një model simulimi i sistemit të Tokës i zhvilluar nga Kina, i krijuar për të studiuar ndryshimet klimatike dhe për të ofruar ndihmë për parandalimin dhe zbutjen e fatkeqësive, u publikua të premten, njofton CGTN.

Gjatë konferencës së parë shkencore të modelimit numerik të sistemit të Tokës të mbajtur në Pekin, Instituti i Fizikës Atmosferike nën Akademinë e Shkencave Kineze lëshoi modelin, CAS-ESM2.0, dhe kodit të tij burimor. Si modeli i parë i sistemit të Tokës, i prodhuar në vend, modeli është komponenti kryesor i softuerit të Instalimit të Simulatorit Numerik të Sistemit të Tokës, një nga projektet më të mëdha kombëtare të infrastrukturës shkencore dhe teknologjike të Kinës.

Me 2.7 milionë rreshta programi, kodi përfshin komponentë të plotë të sistemit klimatik dhe sistemit eko-mjedisor, dhe tetë modele të nënsistemit, duke përfshirë qarkullimin atmosferik, qarkullimin e oqeanit dhe akullin e detit.

CFP

CFP

Modeli mund të përdoret për të eksploruar dhe kuptuar ligjet e klimës dhe evolucionit mjedisor. Mund të përdoret gjithashtu për të studiuar mekanizmin e ndërveprimit të shtresave të Tokës, për të parashikuar ndryshimet e ardhshme të sistemit të Tokës, për të ofruar një bazë vendimmarrjeje dhe mbështetje shkencore për parandalimin dhe zbutjen e fatkeqësive, si dhe për të ndihmuar në formulimin e strategjive kombëtare për të përballuar ndryshimin e klimës në të ardhmen. (Fatosi)