“Caktimi i drejtimit të marrëdhënieve Kinë-ShBA dhe orientimi i bashkëpunimit Azi-Paqësor”, kryediplomati kinez Wang Yi prezanton turneun e presidentit Xi në San Françisko
2023-11-18 21:36:57

Nga 14 deri më 17 nëntor 2023, me ftesën e homologut amerikan Joe Biden, presidenti kinez Xi Jinping shkoi në San Françisko të ShBA-së për të marrë pjesë në takimin e liderëve të të dy vendeve dhe Mbledhjen e 30-të Jorformale të Liderëve Ekonomikë të APEK-ut. Pas përfundimit të të gjithë programit, Wang Yi, anëtar i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të PKK-së dhe ministër i Jashtëm, u prezantoi gazetarëve shoqërues këtë turne.

Wang Yi tha se bota po përjeton ndryshime të mëdha të papara në shekullin e fundit dhe njerëzimi ndodhet në një pikë kthesë historike. Ku po shkojnë marrëdhëniet Kinë-ShBA është pyetja që tërheq vëmendjen e popujve të të dy vendeve dhe të komunitetit ndërkombëtar. Kjo është hera e 30-të që liderët ekonomikë të APEK-ut mblidhen së bashku. Palët e ndryshme janë të interesuara të dinë se si do të avancojë bashkëpunimi i Azi-Paqësorit në 30 vitet e ardhshme. Në këtë moment të rëndësishëm, presidenti Xi vajti përtej Paqësorit, duke kryer një udhëtim në San Françisko, zhvilloi takim me homologun amerikan për të diskutuar mbi mënyrën e drejtë që Kina dhe ShBA-ja të ecin në të ardhmen, takoi përfaqësues të qarqeve të ndryshme amerikane, mori pjesë në mbledhjen joformale të APEK-ut për të caktuar drejtimin e bashkëpunimit rajonal. Opinionet ndërkombëtare në përgjithësi vlerësojnë se kjo është një vizitë me rezultate të frytshme, përmbajtje të pasura dhe ndikime afatgjata, e cila ka shtuar qëndrueshmërinë në marrëdhëniet Kinë-ShBA, ka sjellë forca të reja në bashkëpunimin e Azi-Paqësorit dhe energji pozitive në situatat rajonale dhe ndërkombëtare.

Foto: VCG

1.Caktimi i drejtimit të marrëdhënieve Kinë-ShBA

Wang Yi tha se që nga fillimi i këtij viti, për arsye të njohura nga e gjithë bota, marrëdhëniet Kinë-ShBA kanë përjetuar shumë kthesa dhe ishin para një situate të vështirë, gjë që nuk ishte në përputhje me interesat dhe dëshirat e të dy popujve. Falë përpjekjeve të përbashkëta të të dyja palëve, marrëdhëniet kino-amerikane shfaqën prirje të përmirësimit. Në kuadrin e mbledhjes së APEK-ut, presidenti Biden i dërgoi një ftesë të veçantë homologut kinez për një takim ballë për ballë. Pala amerikane theksoi se ky është një "samit" Kinë-ShBA, i ndryshëm nga takimet e tjera dypalëshe që do të mbaheshin gjatë organizimit të mbledhjes së APEK-ut. Ndërkohë, qarqet e ndryshme brenda ShBA-së dhe komuniteti ndërkombëtar patën pritshmëri për të parë një pikënisje të re në San Françisko të marrëdhënieve dypalëshe, në vijim të konsensuseve të arritura në samitin e vjetshëm në Bali të Indonezisë. Pas vlerësimit të situatës, presidenti Xi pranoi ftesën dhe mori vendimin të shkonte në ShBA për t’i stabilizuar dhe përmirësuar marrëdhëniet kino-amerikane.

Kjo është vizita e parë e presidentit Xi Jinping në ShBA në gjashtë vitet e fundit dhe është gjithashtu takimi i parë ballë për ballë midis krerëve të të dy shteteve që nga samiti i zhvilluar në nëntorin e vjetshëm në Bali. Presidenti Biden zgjodhi me kujdes rezidencën Filoli si vendtakim. Përveç bisedimeve zyrtare, ai shtroi një drekë për homologun kinez dhe e ftoi atë të bënte një shëtitje. Takimi zgjati 4 orë. Në mënyrë të hapur dhe me respekt të ndërsjellë, liderët e dy vendeve patën shkëmbim të sinqertë dhe të thellë mendimesh për çështje strategjike, të përgjithshme dhe orientuese në marrëdhëniet dypalëshe, si dhe të tjera që kishin të bënin me paqen dhe zhvillimin botëror.

Presidenti Xi vuri në dukje se për dy vende të mëdha si Kina dhe ShBA-ja, është e pamundur të mos shkojnë me njëri-tjetrin dhe është joreale të përpiqen të ndryshojnë njëri-tjetrin dhe askush nuk mund të përballojë pasojat e konfliktit dhe konfrontimit. Nëse Kina dhe ShBA-ja do të forcojnë bashkëpunimin apo të provokojnë ballafaqimin në grupe, kjo do të ndikojë të ardhmen e njerëzimit dhe të planetit Tokë. ShBA-ja së pari duhet të mendohet seriozisht për një pyetje thelbësore: a janë partnere apo rivale të dyja vendet? Pastaj, të bëjë zgjedhjen e drejtë historike. 

Në takim, presidenti Xi vuri në dukje se në takimin e San Franciskos, të dyja palët duhet të krijojnë një vizion të ri: 

Së pari është caktimi i përbashkët i perceptimit të drejtë për njëri-tjetrin. Të dyja vendet duhet të jenë partnere me respekt të ndërsjellë dhe bashkëekzistencë paqësore; 

Së dyti është menaxhimi i përbashkët i divergjencave në mënyrë efektive. Të dyja vendet duhet të kuptojnë parimet dhe vijat fundore të njëri-tjetrit, të mos krijojnë telashe, konflikte, të mos kalojnë kufijtë, duke shtuar komunikimin, dialogun, diskutimin dhe duke trajtuar me qetësi mosmarrëveshje dhe incidentet; 

Së treti janë përpjekje të përbashkëta për të nxitur bashkëpunimin me leverdi të ndërsjellë. Të dyja vendet duhet të përdorin plotësisht mekanizmat e rivendosur dhe të rinj në politikën e jashtme, ekonominë, financën, tregtinë, bujqësinë dhe fusha të tjera, dhe të kryejnë bashkëpunim në fusha të tilla si në luftën kundër narkotikëve, çështjet gjyqësore, zbatimin e ligjit, AI, shkencë dhe teknologji; 

Së katërti është marrja e përbashkët e përgjegjësive si vende kryesore. Të dyja vendet duhet të rrisin koordinimin dhe bashkëpunimin për çështjet ndërkombëtare dhe rajonale, të ofrojnë më shumë produkte publike, duke integruar propozimet e paraqitura reciprokisht. 

Foto:Xinhua

Foto:Xinhua

Së pesti është nxitja e përbashkët të shkëmbimeve kulturore dhe njerëzore. Të dyja vendet duhet të inkurajojnë dhe mbështesin më shumë kontakte dhe komunikime midis dy popujve. Këto pesë “të përbashkëta” kanë vendosur pesë shtylla për të mbështetur marrëdhëniet kino-amerikane dhe kanë çelur "Vizionin e San Françiskos" për të ardhmen.

Presidenti Xi Jinping shtjelloi edhe posaçërisht qëndrimet solemne të Kinës për çështjen e Tajvanit dhe ato në fushat tekniko-shkencore si dhe ekonomiko-tregtare, duke theksuar se ShBA-ja duhet të të ndërmarrë veprime reale për të respektuar angazhimin e saj për të mos mbështetur "pavarësinë e Tajvanit", për të ndaluar armatimin e Tajvanit dhe për të mbështetur ribashkimin paqësor të Kinës. Ai vuri në dukje se lufta ndaj përparimit teknologjik të Kinës nuk është gjë tjetër veçse një lëvizje për t'i privuar popullit kinez të drejtën e tyre për zhvillim. Pala kineze nuk do të pranojë dhe shpreson se ShBA-ja mund të trajtojë seriozisht shqetësimet e Kinës dhe të heqë sanksionet e saj të njëanshme për të ofruar një mjedis të barabartë, të drejtë dhe jodiskriminues për bizneset kineze.

Presidenti Biden ritheksoi pesë angazhime të bëra ndaj homologut kinez gjatë takimit të vjetshëm në Bali, që janë përkatësisht: ShBA-ja nuk kërkon një Luftë të re të Ftohtë, nuk synon ta ndryshojë sistemin e Kinës, nuk kundërshton Kinën nëpërmjet forcimit të aleancave, nuk e përkrah "pavarësinë e Tajvanit", dhe nuk kanë ndër mend të përplasen me Kinën. Presidenti Biden tha se konflikti midis ShBA-së dhe Kinës nuk është i pashmangshëm. Një Kinë e qëndrueshme dhe në zhvillim është në interesat e ShBA-së dhe të botës. ShBA-ja gëzohet të shohë zhvillimin dhe lulëzimin e Kinës dhe nuk kërkon të pengojnë zhvillimin ekonomik të saj dhe as të ‘shkëputen’ nga Kina.

Falë përpjekjeve të përbashkëta të të dyja palëve, në takimin e kësaj here u arritën më shumë se 20 rezultate të rëndësishme, duke përfshirë krijimin e dialogut ndërqeveritar për inteligjencën artificiale në reagimin e pritshmërive të bashkësisë ndërkombëtare, formimin e një grupi pune për bashkëpunimin kino-amerikan kundër narkotikëve, me kushtin paraprak të heqjes së sanksioneve ndaj institucioneve përkatëse kineze, rifillimin e komunikimit të nivelit të lartë dhe dialogut sistematik midis dy ushtrive në bazën e barazisë dhe respektit, rritjen e ndjeshme të fluturimeve direkte në fillim të vitit të ardhshëm, zgjerimin e shkëmbimeve në arsim, të studentëve, të rinjve, në kulturë, sport dhe qarqe industriale e të biznesit, nisjen e funksionimit të Grupit të Punës mbi Forcimin e Veprimeve në Klimë të Viteve 20’, nxitjen e përbashkët të arritjes së suksesit të konferencës kundër ndryshimeve klimatike të OKB-së COP28 në Dubaj. Në veçanti, të dy krerët e shteteve njohën përpjekjet dhe konsensuset e arritura nga të dy ekipet për të diskutuar për parimet orientuese të marrëdhënieve kino-amerikane që nga takimi në Bali, duke theksuar se do të respektojnë reciprokisht, të bashkekzistojnë me paqe, të ruajnë kontakte, të parandalojnë konfliktet, të zbatojnë si duhet Kartën e OKB-së, të zhvillojnë bashkëpunim me fusha me interesa të përbashkëta, të menaxhojnë me përgjegjësi faktorë konkurrimi në marrëdhëniet dypalëshe, të cilat kanë ofruar udhëzime për rikthimin në rrugën e drejtë të marrëdhënieve Kinë-ShBA.

Komuniteti ndërkombëtar i ka kushtuar vëmendje të madhe dhe e ka komentuar pozitivisht takimin. Mendohet se komunikimi ballë për ballë ndërmjet krerëve të dy vendeve, mund të luajë një rol të pazëvendësueshëm në stabilizimin e marrëdhënieve kino-amerikane. Ky takim tregoi vullnetin pozitiv të të dyja palëve me rezultate të rëndësishme dhe ka një domethënie të jashtëzakonshme, duke orientuar zhvillimin e ardhshëm të marrëdhënieve Kinë-ShBA pas një rënieje. Edhe presidenti Biden bëri pesë postime në rrjetin social, duke thënë se ky ishte takimi më pozitiv dhe me rezultate më të rëndësishme.

Wang Yi tha se takimi midis krerëve të të dy shteteve në San Francisko është një ngjarje e madhe në historinë e marrëdhënieve kino-amerikane dhe ato ndërkombëtare, i cili mund të nxisë marrëdhëniet dypalëshe të përparojnë në mënyrë të shëndetshme, të qëndrueshme dhe të vazhdueshme. Megjithatë, në të njëjtën kohë, duhet të jemi të vetëdijshëm se zhvillimi i marrëdhënieve kino-amerikane nuk ka qenë kurrë i mbarë gjithmonë. Ende ka shumë probleme të thella dhe strukturore, dhe shumë rreziqe dhe sfida që duhen trajtuar së bashku. San Françisko nuk është fundi, por një pikënisje e re. Nëse marrëdhëniet Kinë-ShBA mund të ruajnë prirjen pozitive, kjo varet nëse ShBA-ja mund t'i mbajnë premtimet, të ecë me Kinën në të njëjtin drejtim dhe të zbatojë si duhet konsensuset e rëndësishme të arritura nga dy krerët e shteteve. Viti i ardhshëm shënon 45 vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis Kinës dhe ShBA-së. Të dyja palët duhet të nisin nga San Françisko dhe të promovojnë përmirësimin dhe zhvillimin e vazhdueshëm të marrëdhënieve dypalëshe. Kjo është në përputhje me interesat dhe aspiratat e dy popujve dhe pritshmëritë e botës.

Foto: VCG

2. Mbledhja e forcave popullore

Wang Yi tha se në vitin 2015, presidenti Xi Jinping mbajti një fjalim në Seattle. “Fjalët e sinqerta dhe tregimet e gjalla historike prekën popullin amerikan. Skena e ngrohtë në atë kohë është ende e freskët në kujtimet e mia”. Vitet e fundit, atmosfera politike e marrëdhënieve kino-amerikane ka pësuar ndryshime komplekse dhe pandemia COVID-19 ka bllokuar gjithashtu shkëmbimet normale midis dy popujve. Që nga fillimi i këtij viti, politikanë, liderë biznesi dhe personalitete të qarqeve të ndryshme amerikane kanë vizituar Kinën njëri pas tjetrit, disa prej të cilëve, u pritën nga presidenti Xi Jinping personalisht ose shkëmbyen letra me të. Gjatë takimit me guvernatorin e shtetit të Kalifornisë, Gavin Newsom, presidenti Xi vuri në dukje se shpresa dhe baza e marrëdhënieve kino-amerikane qëndron te popujt, e ardhmja është tek të rinjtë dhe vitaliteti te kontaktet e qeverive lokale.

Gjatë udhëtimit të kësaj here, presidenti Xi Jinping u ftua të merrte pjesë në një banket mirëseardhjeje të organizuar bashkërisht nga disa grupe amerikane të miqësisë. Erdhën edhe shumë miq amerikanë, si anëtarë të familjes pritëse të presidentit Xi gjatë vizitës së parë të tij në ShBA(në vitin 1985), miq nga shteti Iowa që kanë miqësi 40 vjeçare me presidentin, veterani 103-vjeçar i Tigrave Fluturues(ekip pilotësh amerikanë që ndihmoi Kinën në luftën kundër agresorëve japonezë), pasardhës të gjeneralit Joseph Warren Stilwell, si dhe përfaqësues nga Kuilang dhe shteti i Uashingtonit. Në San Françisko, presidenti Xi Jinping u takua me ta dhe kujtoi të kaluarën, duke shprehur falënderime dhe respekt për dashmirësinë e përzemërt të tyre për lidhjet midis dy popujve. Ishte një takim shumë miqësor dhe prekës.


Presidenti Xi Jinping mbajti një fjalim të rëndësishëm dhe përmendi fjalën "popull" më shumë se 60 herë. Ai theksoi se bazat e marrëdhënieve kino-amerikane u hodhën nga populli, dera u hap nga njerëzit, historitë u shkruan nga njerëzit dhe e ardhmja u krijua nga njerëzit; ai theksoi se megjithëse të dy vendet kanë histori të ndryshme, kultura, sisteme shoqërore dhe rrugët e zhvillimit të ndryshme, njerëzit janë të sjellshëm, miqësorë, punëtorë dhe pragmatikë. Është angazhimi i dyanshëm midis njerëzve që i ka rikthyer marrëdhëniet kino-amerikane në rrugën e duhur kohën e fundit. Sapo të hapet dera e marrëdhënieve kino-amerikane, ajo nuk do të mbyllet më kurrë. Sa më të vështira të jenë kohët, aq më e nevojshme është të forcohen lidhjet midis njerëzve dhe të përmirësohet komunikimi mes tyre, dhe aq më e nevojshme është që më shumë njerëz të ngrihen dhe të mbrojnë marrëdhëniet kino-amerikane. Fjalët e sinqerta dhe historitë e gjalla të Presidentit Xi Jinping prekën thellësisht zemrat e audiencës së pranishme dhe zgjuan një rezonancë të fortë. Më shumë se 400 të ftuar duartrokitën me ovacione me rreth 20 duartrokitje të gjata dhe të ngrohta. Ata të gjithë thanë se Shtetet e Bashkuara dhe Kina janë të ndërvarura nga njëra-tjetra dhe miqësia mes njerëzve është e thellë, ajo është burimi i vitalitetit për zhvillimin afatgjatë dhe të qëndrueshëm të marrëdhënieve SHBA-Kinë. Si dy vende kryesore të rëndësishme në botë, ruajtja e dialogut dhe bashkëpunimit midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës është jetike për të dy vendet dhe për botën. Ata do të vazhdojnë të punojnë për të promovuar mirëkuptimin e ndërsjellë midis dy popujve për të kontribuar në përmirësimin dhe zhvillimin e marrëdhënieve SHBA-Kinë.

Wang Yi tha se pas tetë vjetësh nga Seattle në San Francisko, Presidenti Xi Jinping edhe një herë ndërveproi përzemërsisht me njerëz miqësorë nga të gjitha sferat e jetës në Shtetet e Bashkuara. Ne ndjemë thellësisht se themeli i miqësisë Kinë-SHBA është ende aty, motivimi për shkëmbime ekziston ende dhe perspektivat për bashkëpunim janë premtuese. Sido që të ndryshojë situata, dëshira themelore e popullit kinez dhe atij amerikan për shkëmbime dhe bashkëpunim nuk do të ndryshojë. E ardhmja e ndritur e marrëdhënieve Kinë-SHBA duhet të mbështetet tek njerëzit. Fjalimi i rëndësishëm i Presidentit Xi Jinping me siguri do të frymëzojë njerëzit e të dy vendeve që të përfshihen më aktivisht në kauzën e miqësisë kino-amerikane dhe të grumbullojnë më shumë energji pozitive për zhvillimin e qëndrueshëm dhe të shëndetshëm të marrëdhënieve kino-amerikane. Kjo vizitë pasqyron gjithashtu se dhënia e rëndësisë ndaj dashurisë dhe drejtësisë është një virtyt tradicional i kombit kinez dhe një themel i fortë për diplomacinë kineze. Presidenti Xi Jinping jo vetëm që i kushton vëmendje forcimit të miqësisë midis liderëve, por gjithashtu bën miq nga të gjitha sferat e jetës, duke i dhënë diplomacisë së Kinës një sens të përbashkët, sinqeriteti dhe miqësie.

3. Të vazhdojë synimi fillestar i bashkëpunimit Azi-Paqësor

Foto:Xinhua

Foto:Xinhua

Wang Yi tha se APEK është platforma e bashkëpunimit ekonomik të nivelit më të lartë, më të gjerë dhe më me ndikim në rajonin Azi-Paqësor. Tridhjetë vjet më parë, mekanizmi i Takimit Joformal të Udhëheqësve të APEK-ut u lançua në Seattle, SHBA, duke ndihmuar Azi-Paqësorin të bëhet qendra e rritjes ekonomike botërore dhe spiranca e zhvillimit dhe stabilitetit global. Tridhjetë vjet më vonë, Presidenti Xi Jinping rishikoi qëllimin origjinal të mekanizmit APEK në bregun perëndimor të Shteteve të Bashkuara, ku dhe një herë vuri në dukje drejtimin dhe hartoi një plan për bashkëpunimin Azi-Paqësor.

Presidenti Xi Jinping përmblodhi thellësisht frymëzimin e dobishëm nga historia e bashkëpunimit Azi-Paqësor, duke vënë në dukje se hapja dhe gjithëpërfshirja janë tema kryesore e bashkëpunimit Azi-Paqësor, zhvillimi i përbashkët është qëllimi i përgjithshëm i bashkëpunimit Azi-Paqësor dhe kërkimi i bazës së përbashkët ndërsa dallimet janë hendek për praktikat e mira në bashkëpunimin Azi-Paqësor. Duke u ndalur në krijimin e "tridhjetë viteve të arta" të ardhshme në Azi-Paqësor, Presidenti Xi Jinping përdori një vizion historik madhështor për të bërë pyetje dhe për të përshkruar konceptet, ndarje gjithëpërfshirëse dhe zhvillim me cilësi të lartë Rritja e cilësisë promovon ndërtimin e një komuniteti Azi-Paqësor me një të ardhme të përbashkët, duke u lejuar njerëzve të të gjitha vendeve të ndajnë frytet e modernizimit. Këto katër "këmbëngulje" janë në përputhje me filozofinë e re të zhvillimit të Kinës dhe janë të gjitha gjëra që Kina po i bën në një mënyrë me këmbë në tokë. Ato tregojnë se ne jemi të përkushtuar për të fuqizuar më mirë zhvillimin e Azi-Paqësorit me veprimet  tona  dhe punën me të gjitha palët për të promovuar një rritje me cilësi të lartë në Azi-Paqësor. Në përgjigje të thirrjeve flagrante të disa vendeve për ndarje dhe konfrontim dhe shtypje me qëllim të keq ndaj zhvillimit të vendeve të tjera, presidenti Xi Jinping vuri në dukje se zhvillimi është tema e përjetshme e rajonit Azi-Paqësor. Vetëm bashkëpunimi mund të zhvillohet. Mosbashkëpunimi është rreziku më i madh dhe “shkëputja dhe prishja e marrëdhënieve” nuk i bën mirë askujt. Azi-Paqësori nuk mund dhe nuk duhet të reduktohet në një fushë beteje lojërash gjeopolitike, e aq më pak të përfshihet në një "luftë të re të ftohtë" dhe konfrontim kampesh.

Seria e nismave të mëdha të paraqitura nga Presidenti Xi Jinping është në përputhje me prirjen e përgjithshme dhe me vullnetin e popullit. Ato kanë një rëndësi të rëndësishme udhëzuese dhe vlerë praktike për bashkëpunimin në Azi-Paqësor dhe zhvillimin global dhe janë njohur gjerësisht, me një përgjigje pozitive nga të gjitha palët pjesëmarrëse në takim. Deklarata e liderëve e miratuar në takim pasqyron plotësisht idetë dhe propozimet e Kinës si zbatimi i Vizionit të Putrajaya-s, ndërtimi i një komuniteti Azi-Paqësor, ndërtimi i Zonës së Tregtisë së Lirë Azi-Paqësor, zhvillimi gjithëpërfshirës dhe i qëndrueshëm dhe bashkëveprimi. Opinioni publik ndërkombëtar beson se në momentin kritik të 30-vjetorit të takimit të parë të liderëve të APEK-ut, bota mund të shohë se cilat vende i përmbahen aspiratës origjinale të bashkëpunimit Azi-Paqësor, hapjes, gjithëpërfshirjes, përfitimit të ndërsjellë dhe të favorshëm , dhe cilat vende shkelin aspiratën origjinale dhe përfshihen në konfrontim gjeopolitik dhe "shkëputje ". Është e qartë se pavarësisht se si do të ndryshojë situata ndërkombëtare, Kina do të ndjekë trendin e përgjithshëm të historisë, do të vazhdojë të promovojë një ekonomi të hapur të integrimit ekonomik të Paqësorit dhe të angazhohemi për të realizuar ëndrrën e Azi-Paqësorit për zhvillimin, prosperitet dhe përparimin e përbashkët.

4. Shpjegimi i konceptit të Rrugës së Kinës. Wang Yi tha se në kontekstin e rimëkëmbjes së ngadaltë ekonomike botërore dhe pasigurive në rritje, bota e jashtme po i kushton vëmendje të madhe performancës së Kinës, si një ekonomi e madhe globale dhe në përgjithësi pret që Kina të vazhdojë të luajë rolin si një "fuqi " dhe "burim i stabilitetit" për rritjen globale ". Gjatë kësaj vizite, Presidenti Xi Jinping mbajti një fjalim me shkrim në Samitin e Liderëve të Biznesit të APEK-ut dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe të thelluar prezantoi konotacionin thelbësor të modernizimit të stilit kinez dhe rëndësinë e tij botërore për të gjitha sferat e jetës në Shtetet e Bashkuara dhe në shumë raste për pjesëmarrësit e APEK-ut.

Foto:VCG

Foto:VCG

Presidenti Xi Jinping vuri në dukje se modernizimi i stilit kinez është modernizimi socialist i udhëhequr nga Partia Komuniste e Kinës. Modernizimi i stilit kinez jo vetëm që ka karakteristikat e përbashkëta të modernizimit të të gjitha vendeve, por gjithashtu ka karakteristika dalluese bazuar në kushtet kombëtare të Kinës. Presidenti Xi Jinping theksoi se ne jemi të përkushtuar të bashkohemi dhe të punojmë shumë për të mundësuar më shumë se 1.4 miliardë kinezë të lëvizin drejt modernizimit së bashku; ne jemi të përkushtuar për prosperitet të përbashkët në mënyrë që çdo kinez të mund të jetojë një jetë të mirë; ne jemi të përkushtuar për zhvillim të gjithanshëm në mënyrë që bota materiale dhe shpirtërore e njerëzve të jetë e njëjtë me begati; Të përkushtuar ndaj zhvillimit të qëndrueshëm, bashkëjetesës harmonike midis njeriut dhe natyrës; Të përkushtuar ndaj zhvillimit paqësor dhe promovimit të ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin. Këto pesë "angazhime" shpjegojnë karakteristikat kryesore të modernizimit kinez në një mënyrë të lehtë dhe të thjeshtë për t'u kuptuar, duke lejuar botën e jashtme të kuptojë më mirë misionin dhe detyrat e Partisë Komuniste të Kinës dhe rrugën e zhvillimit të Kinës.

Presidenti Xi Jinping vuri në dukje se ekonomia e Kinës vazhdon të rimëkëmbet dhe ritmi i saj i rritjes mbetet lider në mesin e ekonomive kryesore të botës.Ajo është ende motori më i madh i rritjes globale dhe do të kontribuojë një të tretën në rritjen ekonomike globale këtë vit, që është mesazhi përfundimtar i teorisë së ndritur ekonomike të Kinës. Presidenti Xi Jinping theksoi se Kina ka avantazhet institucionale të një ekonomie tregu socialiste, avantazhet e kërkesës së një tregu shumë të madh, avantazhet e ofertës së një sistemi të plotë industrial dhe avantazhet e talentit të një numri të madh punëtorësh dhe sipërmarrësish me cilësi të lartë. Ai diskutoi me autoritet logjikën e qenësishme të rritjes ekonomike të Kinës dhe elasticitetin e fortë. Presidenti Xi Jinping përdori shembuj të gjallë për të ilustruar promovimin e palëkundur të Kinës të zhvillimit me cilësi të lartë dhe hapjes së nivelit të lartë, që nga rasti madhështor i paprecedentë i pritjes së Forumit të tretë të Samitit Ndërkombëtar të Bashkëpunimit "Një brez, një rrugë" deri te pritja e fundit e Edicionit të Gjashtë të Ndërkombëtare të Import-Eksportit të Kinës. Skena e begatë përshkruan një pamje dinamike në të cilën Kina i hap dyert e saj ndërtimeve dhe rritja e saj ekonomike është më e vlefshme dhe më e gjelbër. Presidenti Xi Jinping theksoi se pavarësisht se si ndryshon situata ndërkombëtare, vendosmëria e Kinës për të krijuar një mjedis biznesi ndërkombëtar të orientuar nga tregu, me rregulla dhe ligj nuk do të ndryshojë dhe politika e saj për ofrimin e shërbimeve me cilësi të lartë për investitorët e huaj pa diskriminim, nuk do të ndryshojë. Presidenti Xi Jinping njoftoi se Kina do të presë Ekspozitën e Dytë Globale të Tregtisë Dixhitale. Ai gjithashtu njoftoi se Kina do të reduktojë më tej listën negative për aksesin e investimeve të huaja, do të garantojë plotësisht trajtimin kombëtar të ndërmarrjeve të investimeve të huaja dhe do të promovojë rrjedhën e rregullt dhe të lirë të të dhënave në përputhje me ligjin. Deklarata "dy të pandryshuara" e presidentit Xi Jinping dhe një sërë njoftimesh të rëndësishme politike ishin tingëlluese dhe të fuqishme, duke dërguar një sinjal të fortë të hapjes së nivelit të lartë të Kinës ndaj botës së jashtme dhe duke rritur besimin e të gjitha palëve në vazhdimin e bashkëpunimit me Kinën. Sekretarja amerikane e Tregtisë Raimondo dhe liderët e biznesit kanë deklaruar se Shtetet e Bashkuara mirëpresin një Kinë të qëndrueshme dhe të begatë. Bashkëpunimi ekonomik dhe tregtar me Kinën ka krijuar një numër të madh mundësish pune për Shtetet e Bashkuara. Kompanitë amerikane kanë një interes të fortë në tregun kinez dhe Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të zhvilluar me Kinën marrëdhënie të qëndrueshme afatgjatë.

Gjatë kësaj vizite, Presidenti Xi Jinping zhvilloi gjithashtu takime miqësore dypalëshe me Presidentin meksikan Lopez, Presidentin Peruan Boruarte, Kryeministrin e Fixhit Lambuka dhe Sulltanin e Bruneit Hassanal duke dhënë udhëzime strategjike për zhvillimin e ardhshëm të marrëdhënieve. Presidenti Xi Jinping u takua gjithashtu me kryeministrin japonez Fumio Kishida me kërkesën e këtij të fundit. Udhëheqësit e të dy vendeve riafirmuan aderimin e tyre ndaj parimeve dhe konsensusit të katër dokumenteve politike midis Kinës dhe Japonisë, riafirmuan pozicionimin e marrëdhënieve dypalëshe në promovimin gjithëpërfshirës të një marrëdhënieje strategjike dhe reciprokisht të dobishme dhe u angazhuan për ndërtimin e marrëdhënieve dypalëshe konstruktive dhe të qëndrueshme që plotëson kërkesat e epokës së re. Këto takime dypalëshe, së bashku me takimin mes krerëve të shteteve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara dhe pjesëmarrjen në takimin e APEK-ut, përbëjnë përpjekje të rëndësishme për të nxitur zhvillimin e brendshëm cilësor dhe për të krijuar një mjedis të jashtëm të favorshëm.

Foto:VCG

Foto:VCG

Wang Yi në fund tha se kjo vizitë është një tjetër praktikë e suksesshme e mendimeve diplomatike të Xi Jinping dhe një "lëvizje e madhe" e Presidentit Xi Jinping në menaxhimin e marrëdhënieve midis vendeve të mëdha. Nga takimi mes krerëve të shteteve të Kinës dhe Rusisë në Moskë në fillim të vitit deri te takimi i krerëve të shteteve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara në San Françisko në fund të vitit, Kina ka promovuar pandërprerë koordinimin dhe bashkëpunimin midis fuqive të mëdha dhe ka promovuar krijimin e një kuadri për marrëdhëniet e vendeve të mëdha me stabilitet të përgjithshëm dhe zhvillim të ekuilibruar, duke demonstruar plotësisht përgjegjësinë e Kinës si një fuqi e madhe. Kjo vizitë është gjithashtu "vizita përfundimtare" e Presidentit Xi Jinping në samitin shumëpalësh që ai mori pjesë këtë vit. Nga samiti i parë Kinë-Azi Qendrore deri te Forumi i tretë i Samitit Ndërkombëtar të Bashkëpunimit "Një brez, një rrugë", nga takimi i liderëve të BRICS në Johannesburg, deri te takimi jozyrtar i liderëve të APEK-ut në San Françisko, propozimet dhe idetë e Kinës kanë fituar zemrat e popullit, dhe Kina është bërë një vend i madh konstruktiv me një rol më të spikatur. Kjo vizitë dëshmon edhe një herë se pavarësisht se si ndryshon situata ndërkombëtare, Presidenti Xi Jinping udhëzon gjithmonë diplomacinë e Kinës për të kapërcyer vështirësitë dhe për të ecur përpara me guxim me një vizion të lartë, vendosmëri të fortë dhe mençuri të jashtëzakonshme, duke krijuar një mjedis proaktiv dhe të favorshëm për realizimin e përtëritjes së kombit kinez, mjedisin e jashtëm  duke dhënë kontribute gjithnjë e më të mëdha në kauzën progresive të promovimit të paqes dhe zhvillimit botëror. Era e lindjes sjell shiun nëpër kodrat e gjelbra. Ne duhet të studiojmë dhe kuptojmë thellësisht Mendimin mbi Diplomacinë e Xi Jinping dhe nën udhëheqjen e fortë të Komitetit Qendror të Partisë me shokun Xi Jinping në krye, ne duhet të vazhdojmë të krijojmë një situatë të re në diplomacinë e vendeve kryesore me karakteristika kineze nën drejtimin e krerëve të diplomacisë së shteteve.