Xi dhe Biden trajtojnë çështje emergjente
2023-11-17 11:06:01

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Liderët ranë dakord të iniciojnë më shumë kontakte për ushtrinë, AI, klimën, fluturimet ajrore dhe shkëmbimet në përgjithësi.

Presidenti Xi Jinping dhe Presidenti i SHBA Joe Biden ranë dakord të rrisin dialogun dhe bashkëpunimin në fusha të ndryshme gjatë një samiti të mërkurën, me të dyja palët që u zotuan të nisin bisedimet ndërqeveritare për inteligjencën artificiale, të rrisin bashkëpunimin kundër narkotikëve dhe të trajtojnë së bashku krizën klimatike.

Këto konsensuse midis liderëve të dy ekonomive më të mëdha në botë u arritën gjatë takimit të tyre në Filoli, një pasuri historike në jug të San Françiskos, shteti i Kalifornisë. Samiti përfshinte disa seanca, një drekë pune dhe një shëtitje të shkurtër pas drekës.

Të dy presidentët ranë dakord që, mbi bazën e barazisë dhe respektit, të rifillojnë komunikimin e nivelit të lartë ushtarak. Kjo përfshin bisedimet e koordinimit të politikës së mbrojtjes Kinë-SHBA dhe takimet e Marrëveshjes Konsultative Detare Ushtarake Kinë-SHBA, si dhe biseda telefonike midis komandantëve të teatrit.

Ata gjithashtu ranë dakord të angazhohen për të punuar drejt një rritje të konsiderueshme të fluturimeve të planifikuara të pasagjerëve në fillim të vitit të ardhshëm dhe të zgjerojnë shkëmbimet arsimore, studentore, rinore, kulturore, sportive dhe të biznesit.

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Ata mirëpritën diskutimet pozitive të kohëve të fundit midis të dërguarve të posaçëm për klimën nga Pekini dhe Uashingtoni. Këto përfshinin plane për veprime në nivel kombëtar për të reduktuar emetimet në vitet 2020, qasje të përbashkëta drejt një COP28 të suksesshëm dhe funksionalizimin e Grupit të Punës për Rritjen e Veprimit Klimatik në vitet 2020.

Të dy presidentët theksuan gjithashtu rëndësinë që të dyja vendet ta trajtojnë njëri-tjetrin me respekt dhe të gjejnë mënyra për të jetuar në mënyrë paqësore përkrah njëri-tjetrit. Ata theksuan gjithashtu mbajtjen e linjave të hapura të komunikimit, parandalimin e konfliktit, ruajtjen e Kartës së Kombeve të Bashkuara, bashkëpunimin në fushat me interes të përbashkët dhe menaxhimin me përgjegjësi të aspekteve konkurruese të marrëdhënieve.

Gjatë vizitës së parë të Xi në Shtetet e Bashkuara gjashtë vjet më parë, ai i tha Bidenit se ka dy opsione për Kinën dhe SHBA-në në këtë epokë të transformimit global që nuk është parë në një shekull. Të dyja palët ose mund të rrisin solidaritetin dhe bashkëpunimin dhe të bashkojnë duart për të përballuar sfidat globale dhe për të promovuar sigurinë dhe prosperitetin global, ose mund të kapen pas mentalitetit të shumës zero, të provokojnë rivalitet dhe konfrontim dhe ta çojnë botën drejt trazirave dhe ndarjeve.

Dy zgjedhjet tregojnë për dy drejtime të ndryshme që do të vendosin të ardhmen e njerëzimit dhe planetit Tokë, tha ai. "Për dy vende të mëdha si Kina dhe SHBA, t'i kthejnë shpinën njëri-tjetrit nuk është një opsion," theksoi Xi.

"Është joreale që njëra palë të rimodelojë tjetrën. Konflikti dhe konfrontimi kanë pasoja të padurueshme për të dyja palët."

Ai vazhdoi duke thënë se konkurrenca në vendet kryesore nuk është tendenca mbizotëruese e kohëve aktuale dhe nuk mund të zgjidhë problemet me të cilat përballet Kina dhe Shtetet e Bashkuara, apo bota në përgjithësi.

“Planeti Tokë është mjaft i madh që të dy vendet të kenë sukses dhe suksesi i një vendi është një mundësi për tjetrin”, tha ai.

Presidenti tha se Kina nuk do të marrë rrugën e vjetër të kolonizimit dhe plaçkitjes, apo rrugën e gabuar të kërkimit të hegjemonisë me forcë në rritje, ndërsa ajo ecën përpara me rrugën kineze drejt modernizimit, duke shtuar se ajo nuk e eksporton ideologjinë e saj apo nuk përfshihet në konfrontim ideologjik. me çdo vend.

Ai theksoi se Kina nuk planifikon të kapërcejë ose të rrëzojë SHBA-në dhe, po ashtu, SHBA-të nuk duhet të bëjnë skema për të shtypur ose përmbajtur Kinën.

Të dy kombet janë plotësisht të afta të ngrihen mbi dallimet e tyre dhe të gjejnë rrugën e duhur për t'u marrë vesh, për sa kohë që të dyja palët respektojnë njëra-tjetrën, bashkëjetojnë në mënyrë paqësore dhe ndjekin bashkëpunimin fitues, tha ai.

Ndërsa kujtoi premtimet e bëra nga Biden gjatë takimit të tyre në Bali, Indonezi, vitin e kaluar, Xi theksoi domosdoshmërinë që Pekini dhe Uashingtoni të marrin një vizion të ri dhe të ndërtojnë pesë shtylla të marrëdhënieve Kinë-SHBA.

Shtylla e parë, tha ai, është që së bashku të zhvillojmë një perceptim të drejtë për njëri-tjetrin. Pekini është vazhdimisht i përkushtuar për të pasur një marrëdhënie të qëndrueshme, të shëndetshme dhe të qëndrueshme me Uashingtonin.

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Ndërkohë kombi ka interesa që duhen mbrojtur, parime që duhen mbajtur dhe vija të kuqe që nuk duhen kapërcyer.

Së dyti, ai u bëri thirrje të dy vendeve që të menaxhojnë dallimet e tyre në mënyrë efektive, duke thënë se ata duhet të kërkojnë mënyra për të ndërtuar ura për t'u takuar me njëri-tjetrin në gjysmë të rrugës. Pekini dhe Uashingtoni duhet të vlerësojnë parimet dhe vijat e kuqe të njëri-tjetrit dhe të përmbahen nga përplasjet, provokimet dhe kalimi i kufijve, tha presidenti kinez.

Së treti, të dy vendet duhet të punojnë së bashku për të nxitur bashkëpunimin reciprok të dobishëm, tha presidenti. Ai nënvizoi interesat e gjera të përbashkëta midis Kinës dhe SHBA-së, duke përfshirë në fusha të tilla tradicionale si ekonomia, tregtia dhe bujqësia, si dhe në fusha të tilla në zhvillim si ndryshimi i klimës dhe AI.

Të dyja palët duhet të përdorin plotësisht mekanizmat e rivendosur dhe të rinj në politikën e jashtme, ekonominë, financën, tregtinë, bujqësinë dhe fusha të tjera, dhe të kryejnë bashkëpunim në fusha të tilla si kundër narkotikëve, çështjet gjyqësore, zbatimi i ligjit, AI dhe shkencë dhe teknologji  shtoi ai.

Së katërti, presidenti kinez u bëri thirrje të dyja palëve që së bashku të marrin përgjegjësitë si vende kryesore, duke thënë se duhet të udhëheqin me shembull, të rrisin koordinimin dhe bashkëpunimin për çështjet ndërkombëtare dhe rajonale dhe të ofrojnë më shumë të mira publike për botën. Ai bëri thirrje gjithashtu për shkëmbime më të forta mes njerëzve, të cilat shërbejnë si shtylla e pestë.

Xi shtjelloi pozicionin parimor të Kinës për çështjen e Tajvanit, duke i bërë thirrje palës amerikane të ndërmarrë veprime reale për të respektuar angazhimin e saj për të mos mbështetur "pavarësinë e Tajvanit", për të ndaluar armatimin e Tajvanit dhe për të mbështetur ribashkimin paqësor.

Kina do të realizojë ribashkimin dhe kjo është e pandalshme, theksoi ai. Ai vuri në dukje se veprimet e SHBA kundër Kinës në lidhje me kontrollet e eksportit, shqyrtimin e investimeve dhe sanksionet e njëanshme dëmtojnë seriozisht interesat legjitime të Kinës.

Lufta ndaj përparimit teknologjik të Kinës nuk është gjë tjetër veçse një lëvizje për të frenuar zhvillimin me cilësi të lartë të Kinës dhe për t'i privuar popullit kinez të drejtën e tyre për zhvillim, tha ai.

Është e rëndësishme që pala amerikane të marrë seriozisht shqetësimet e Kinës dhe të ndërmarrë hapa të prekshëm për të hequr sanksionet e saj të njëanshme për të ofruar një mjedis të barabartë, të drejtë dhe jodiskriminues për bizneset kineze, tha ai.Biden, në fjalën e tij hyrëse në samit, tha se takimet e tij me Xi kanë qenë gjithmonë "të sinqerta, të drejtpërdrejta dhe të dobishme".

“Mendoj se është e rëndësishme që ju dhe unë të kuptojmë njëri-tjetrin qartë, nga lideri tek lideri, pa keqkuptime apo komunikime të gabuara”, tha Biden.

"Ne kemi gjithashtu një përgjegjësi ndaj njerëzve tanë  dhe botës  të punojmë së bashku kur e shohim në interesin tonë për ta bërë këtë.Sfidat kritike globale me të cilat përballemi, nga ndryshimi i klimës tek lufta kundër narkotikëve te inteligjenca artificiale, kërkojnë përpjekje të përbashkëta "

Ai më vonë postoi në Twitter në platformën e mediave sociale X se të dy udhëheqësit "bënë përparim të vërtetë" gjatë bisedimeve.

Autor i artikullit Xu Wei korrespondet i China Daily në San Francisko