NATO përmirëson flotën me avionë të gjeneratës së ardhshme
2023-11-17 11:25:14

Stoltenberg (Foto ATSH)

Stoltenberg (Foto ATSH)

NATO po rinovon flotën e saj të avionëve të zbulimit pasi aleatët miratuan blerjen e gjashtë avionëve, i pari pritet të jetë funksional deri në vitin 2031, shkruan “ATSH”.

“Avionët e mbikëqyrjes dhe kontrollit janë thelbësorë për mbrojtjen kolektive të NATO-s dhe mirëpres angazhimin e aleatëve për të investuar në kapacitete të nivelit të lartë”, - tha sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

“Ky investim në teknologjinë më të fundit tregon forcën e bashkëpunimit të mbrojtjes transatlantike, ndërsa ne vazhdojmë të përshtatemi me një botë më të paqëndrueshme”,- theksoi ai.

NATO nuk komentoi koston e saktë të planit, megjithëse disa tregues të qeverisë britanike vlerësuan një kosto të blerjes së tre avionëve në 1,89 miliardë paund (2,35 miliardë dollarë).

Deri sot, NATO ka operuar një flotë avionësh E-3A për Paralajmërim dhe Kontroll Ajror, të përdorura kryesisht për të monitoruar hapësirën ajrore të Evropës Lindore.

Flota me bazë në Gjermani aktualisht përbëhet nga 14 avionë dhe ka qenë e përfshirë në të gjitha misionet kryesore të NATO-s. (Elona)