Kina dhe SHBA-ja mund të zgjerojnë interesat e tyre të përbashkëta për të përmirësuar lidhjet dypalëshe
2023-11-15 15:52:35

foto nga CFP

Aeroplani i posaçëm i presidentit të Kinës Xi Jinping mbërriti të martën në aeroportin e San Franciskos/ foto nga CFP

Takimi midis liderëve kinezë dhe amerikanë është angazhimi i tyre i parë personal në një vit. Të dy do të kenë shumë për të folur, pasi ka një sërë çështjesh në lidhje me zhvillimin e përgjithshëm të marrëdhënieve Kinë-SHBA që duhet të adresojnë, si dhe sfidat globale për të cilat bota pret që ata të tregojnë lidership. Rëndësia e bisedimeve të tyre ballë për ballë është evidente. Mënyra se si shkojnë marrëdhëniet midis dy ekonomive më të mëdha në botë ka një ndikim jo vetëm në ekonomitë e të dy vendeve, por edhe në zhvillimin e ekonomisë globale dhe paqen botërore.

Prandaj, nuk është për t'u habitur që njerëzit e të dy vendeve dhe e gjithë bota shpresojnë që diskutimet do të jenë në gjendje ta vendosin marrëdhënien në një nivel të barabartë pas muajsh retorikash të stuhishme.

Rikthimi i marrëdhënieve dypalëshe në një kurs të qëndrueshëm zhvillimi të shëndetshëm do të ishte një rezultat i mirëpritur, ndërsa bota tronditet nga konfliktet dhe rrënohet nga pasiguritë në rritje. 

Interesat e përbashkëta mes dy vendeve janë rritur dhe jo pakësuar, siç theksoi presidenti kinez Xi Jinping gjatë bisedimeve me homologun amerikan Joe Biden, në Bali, vitin e kaluar. Në të vërtetë, ndërvarësia në rritje midis ekonomive të të dy vendeve do të thotë se bashkëjetesa paqësore midis dy vendeve duhet të jetë e domosdoshme  për marrëdhëniet e tyre.

Ngrohja globale është bërë një kërcënim gjithnjë e më i afërt për ekzistencën e njerëzimit dhe konfliktet rajonale kanë potencialin për të shpërthyer në një shkallë më të madhe. Bashkëpunimi midis Kinës dhe SHBA-së nuk ka qenë kurrë kaq i rëndësishëm sa është sot. Është e natyrshme që Kina dhe SHBA-ja duhet të kenë dallimet e tyre. Por nuk është në interesin e asnjërit prej vendeve që këto dallime të mbizotërojnë mbi shqetësimet e tyre të përbashkëta.

Është thelbësore që të dyja palët të menaxhojnë dallimet e tyre dhe mos t’i përforcojnë apo ekzagjerojnë kurrë ato me synimin për të fituar avantazh në konkurrencën e tyre. Kjo vetëm do të jetë kundërproduktive dhe do të përkeqësojë sfidat ekzistuese. Vëllimet e tregtisë midis të dy vendeve arritën një nivel të ri vitin e kaluar, pavarësisht retorikës nga pala amerikane për “shkëputjen”, e cila flet shumë se sa të rëndësishme janë të dy ekonomitë për njëra-tjetrën.

Statistikat e fundit tregojnë se më shumë se 70.000 ndërmarrje amerikane kanë biznese në Kinë dhe 90 për qind e tyre po përfitojnë nga biznesi i tyre në Kinë.  Fakti që drejtuesit kryesorë të kompanive kryesore të teknologjisë shkencore amerikane kanë vizituar Kinën këtë vit, sugjeron se sa e rëndësishme është Kina për zhvillimin e tyre.

Fakti që SHBA-ja dërgoi delegacionin më të madh për të marrë pjesë në Ekspozitën e gjashtë Ndërkombëtare të Importit të Kinës, të përfunduar së fundmi, dërgoi një mesazh të fortë se marrëdhëniet Kinë-SHBA po përjetonin një përmirësim.  Nëse kësaj mund t'i jepet një vrull më i madh, do të jetë një bekim për të dy vendet dhe botën.