Ekspertët: Diabeti i tipit 1 po bëhet më i përhapur në Kinë
2023-11-14 15:12:13

Foto nga VCG

Incidenca e diabetit të tipit 1 në Kinë po rritet me shpejtësi dhe shfaqet në një moshë më të re, me moshën kulmore midis 10 dhe 14 vjeç, thanë ekspertët përpara Ditës Botërore të Diabetit, e cila bie të martën këtë vit, njofton China Daily.

Numri i pacientëve me diabet të tipit 1 nën 15 vjeç në vend është pothuajse katërfishuar gjatë dy dekadave të fundit dhe sëmundja është bërë më e zakonshme tek fëmijët nën 10 vjeç dhe madje edhe më të vegjël se 5 vjeç, tha Zhou Zhiguang, drejtor i Qendrës Kombëtare të Kërkimeve Klinike për Sëmundjet metabolike.

“Si numri dhe shkalla e rritjes së diabetit të tipit 1 tek fëmijët në vend renditen në vendin e katërt në botë”, tha ai.

Pacientët diabetikë mbështeten në insulinë për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak, dhe fëmijët që vuajnë nga diabeti i tipit 1 duhet të matin glukozën në gjak katër deri në tetë herë dhe të marrin të paktën katër injeksione insuline në baza ditore.

Tzield, një terapi inovative që mund të shtyjë fillimin e diabetit të tipit 1 për pacientët e moshës 8 vjeç ose më të vjetër për gati tre vjet, bëri debutimin e saj në Azi gjatë Ekspozitës së 6-të Ndërkombëtare të Importit të Kinës të mbajtur në Shangai javën e kaluar.

Injeksioni i kompanisë farmaceutike franceze Sanofi, i cili u miratua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Shteteve të Bashkuara vitin e kaluar, është ilaçi i parë dhe i vetëm inovativ në botë që mund të vonojë shfaqjen e diabetit të tipit 1 dhe shënon një përparim të madh në trajtimin e tij që nga ardhja e insulinës një shekull më parë.(Fatosi)