Modeli atmosferik për të ndihmuar misionet e ardhshme në Mars
2023-11-14 15:15:04

Shkencëtarët kinezë kanë zhvilluar një model numerik për të simuluar mjedisin atmosferik të Marsit, duke ofruar mbështetje kërkimore për misionin e Kinës për kthimin e mostrave në Planetin e Kuq, njofton China Daily.

Studimi, i botuar së fundmi në revistën Chinese Science Bulletin, tha se Administrata Kombëtare e Hapësirës e Kinës planifikon të sjellë mostra marsiane përsëri në Tokë në misionin Tianwen 3 rreth vitit 2028. Për të dhënë informacion mbi kushtet meteorologjike për uljen e anijes kozmike, shkencëtarët në Institutin e Fizikës Atmosferike të Akademisë Kineze të Shkencave kanë projektuar dhe ndërtuar "GoMars", një model global i hapur atmosferik planetar për Marsin.

Ata e kanë përdorur modelin për të përsëritur tre ciklet kritike të atmosferës marsiane – pluhurin, ujin dhe dioksidin e karbonit – dhe e kanë vërtetuar atë bazuar në vëzhgimet e Zhurong, rover Mars i Kinës dhe aviatorëve Viking 1 dhe 2 të NASA-s, si dhe Të dhënat e rianalizës së Open-MARS, një rekord global i motit marsian.

Rezultatet e studimit treguan se modeli GoMars riprodhoi me sukses karakteristikat unike të presionit sipërfaqësor në Mars siç u regjistruan nga roveri Zhurong dhe dy zbarkuesit Viking. Për më tepër, modeli ka performancë të mirë simuluese për temperaturën e sipërfaqes, erën zonale, akullin polar dhe pluhurin.

Me kompleksitetin në rritje të eksplorimeve të Marsit, kërkesa për parashikimet e motit marsian po rritet. Ekipi hulumtues tha se do të studionte më tej proceset e motit si stuhitë e pluhurit në planet për të ofruar mbështetje të mundshme për misionet e ardhshme në Mars, uljet me njerëz në Mars dhe zhvillimin e burimeve në planet.

Nisur më 23 korrik 2020, Tianwen 1 i Kinës, i përbërë nga një orbiter, tokëzues dhe rover, mbërriti në Mars në shkurt 2021. Roveri Zhurong zbriti nga platforma e tij e uljes në sipërfaqen e Marsit më 22 maj 2021 dhe ka qenë duke eksploruar Planetin e Kuq që atëherë.

Që nga vitet 1960, shumë vende janë angazhuar për zhvillimin e modeleve atmosferike marsiane. GoMars mund të përdoret për të simuluar aktivitetin e pluhurit para dhe pas përgjumjes së roverit, i cili mund të sigurojë të dhëna mjedisore atmosferike për të analizuar shkaqet e mundshme të përgjumjes. .(Fatosi)