Zyrtarët bëjnë thirrje për një bashkëpunim më të madh midis ekonomive të APEC
2023-11-13 11:35:02

Konferenca dhe Panairi i 12-të i Teknologjisë së Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme APEC  u mbajt të enjten deri të shtunën në Qingdao, të provincës  Shandong. Në këtë conference ishin të pranishëm përfaqësues nga 21 ekonomi anëtare të APEC-ut të përfshira në Nismën “Një Brez, një Rrugë”. Panairi  ka tërhequr mbi 1600 kompani të huaja dhe vendore.

Zyrtarët bëjnë thirrje për një bashkëpunim më të madh midis ekonomive të APEC

Zyrtarët dhe ekspertët kërkuan të enjten më shumë përpjekje për të promovuar bashkëpunimin praktik dhe thelbësor midis ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme në kuadrin e Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor, për të kontribuar më shumë në ekonominë globale.

Zona Pilot e tregtisë së lirë e Rajonit Speciale Lin-gang të Kinës(Shangai), 23 shtator të vitit 2023/VCG

Xu Xiaolan, zëvendësministër i industrisë dhe teknologjisë së informacionit, bëri thirrje për një angazhim të palëkundur për të nxitur integrimin ekonomik në të gjithë rajonin e Azisë-Paqësorit, duke krijuar rrugë të reja për rritjen e SME-ve.

"Ne duhet t'i japim një rol të plotë mekanizmit APEC. Subjektet ekonomike duhet të punojnë së bashku për të zbatuar Vizionin 2040 të APEC Putrajaya, duke u fokusuar në fushat prioritare për ndërmarrjet e vogla, të mesme dhe mikro në APEC," tha Xu  gjatë ceremonisë së hapjes së Konferencës dhe Panairit të 12-të të Teknologjisë së Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme APEC të mbajtur të enjten në Qingdao, të provincës  Shandong,.

“Kjo përfshin nxitjen e potencialit të këtyre ndërmarrjeve për të krijuar vende pune, rritjen e mbështetjes për sipërmarrësit e rinj dhe femra, ofrimin e udhëzimeve sipërmarrëse, mbështetjen e financimit, trajnimin dhe burimet e tregut dhe krijimin e një mjedisi të favorshëm për të promovuar zhvillimin gjithëpërfshirës në rajonin Azi-Paqësor.

"Ne duhet të mbështesim fuqishëm zhvillimin e specializuar dhe inovativ të ndërmarrjeve, duke promovuar dixhitalizimin dhe transformimin e gjelbër," shtoi Xu.

Mbi 103,000 ndërmarrje të vogla dhe të mesme të specializuara dhe inovative janë kultivuar në Kinë. Ato luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e qëndrueshmërisë dhe stabilitetit të zinxhirëve industrialë dhe zinxhirëve të furnizimit, shtoi Xu.

Teten Masduki, ministër i kooperativave dhe SME-ve të Indonezisë, tha se është thelbësore të ndërtohet një mekanizëm ndërkombëtar bashkëpunimi për të rritur sinergjitë e zinxhirit të furnizimit midis ekonomive të APEC, "i cili mbështet ndjeshëm zhvillimin e SME-ve për të forcuar konkurrencën e biznesit, për të rritur ndërkombëtarizimin e SME-ve dhe për të përmirësuar SME-të. partneriteti në tregtinë ndërkombëtare”.

Ai shpresoi se përmes këtij rasti mund të ketë bashkëpunim midis Indonezisë dhe Kinës për fuqizimin e SME-ve përmes teknologjisë për të nxitur rritjen dhe zhvillimin ekonomik.

Ana Maria Choquehuanca, ministre e prodhimit të Perusë, tha se Peruja vlerëson frymën e bashkëpunimit që karakterizon ekonomitë e APEC.

"Ne jemi duke zbatuar me vendosmëri ekonominë rrethore në industri dhe jemi të vetëdijshëm se përfshirja e SME-ve është jetike për këtë objektiv. Përparimet e mëdha teknologjike dhe politikat e miratuara nga ekonomitë e Kinës dhe APEC na shtyjnë të kërkojmë sinergji për të ndërtuar platforma për SME-të për të përfituar nga teknologjitë e reja, duke tregtuar produkte gjithnjë e më inovative dhe duke marrë pjesë aktive në zinxhirët e vlerës globale”, tha Choquehuanca.

Konferenca dhe panairi, i cili  u mbyll të shtunën, u bashkëorganizua nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit dhe provinca Shandong, me përfaqësues nga 21 ekonomi anëtare të APEC-it të përfshirë në Nismën “Një Brez, një Rrugë”. Ajo ka tërhequr mbi 1600 kompani të huaja dhe vendore.

Oh Kee-woong, zëvendësministër i SME-ve dhe startup-eve në Republikën e Koresë, tha se kjo ngjarje ofron një mundësi në kohë për të kërkuar mënyra për të nxitur inovacionin dixhital të SME-ve, pasi "ne po përballemi me nevojën gjithnjë në rritje për transformim dixhital në të gjithë sektorët e shoqërisë në mes të vorbullës së Revolucionit të Katërt Industrial. Është veçanërisht e rëndësishme për SME-të të shfrytëzojnë teknologjitë dixhitale dhe të rrisin produktivitetin për t'u rritur në biznese të vogla, por të forta".