Laboratori në shkallë të gjerë i valëve të erës në ujëra të thella nisi ndërtimin në Kinën verilindore
2023-11-10 10:23:21

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Një laborator në shkallë të gjerë i valëve të erës në ujëra të thella ka filluar ndërtimin në qytetin bregdetar të Dalian në provincën Liaoning të Kinës verilindore.

I investuar së bashku nga Universiteti i Teknologjisë Dalian dhe Korporata “China Three Gorges”, projekti “Wind-Wave Deepwater Basin”, pas përfundimit, do të realizojë simulimin efektiv të mjedisit dinamik detar kompleks të valëve të erës dhe do të sigurojë teknologji të simulimit eksperimental me precizion të lartë për efektin e një mjedisi ekstrem dinamik detar në strukturat inxhinierike, shkruan “Xinhua”.

Ky është laboratori i parë i njohur në shkallë të gjerë i valëve të erës në ujëra të thella në botë, sipas universitetit.

Projekti ka një sipërfaqe totale prej 16.000 metra katrorë dhe një sipërfaqe prej 8100 metra katrorë. Ai është planifikuar të përfundojë deri në fund të vitit 2026. Në mjedisin detar, valët e erës kanë një ndikim të rëndësishëm në objektet inxhinierike në det të hapur dhe janë faktorë të rëndësishëm që duhet të merren parasysh në projektimin dhe funksionimin e inxhinierisë në det të hapur, tha Lyu Lin, zëvendësdekane e Shkollës së Inxhinierisë së Infrastrukturës, Universiteti i Teknologjisë Dalian.

Laboratori do të ofrojë kushte të klasit të parë kërkimi dhe zhvillimi dhe shërbime teknike me cilësi të lartë për nevoja të rëndësishme kombëtare, të tilla si zhvillimi i burimeve të naftës dhe gazit në det të thellë, përdorimi i energjisë së rinovueshme në det të hapur dhe ndërtimi i objekteve të mëdha ndërdetare në infrastrukturën e transportit. (Irma)